Een bedrijfspand bouwen op Vletgaarsmaten 2, fase C
Bent u straks de gelukkige eigenaar van een kavel op Vletgaarsmaten 2, fase C? Dan komt de fase van het realiseren van uw pand. Op deze pagina vindt u hierover meer informatie.
Bij het ontwerp van uw bedrijfspand houdt u rekening met de geldende regels en eisen. Aan deze regels en eisen toetsen wij namelijk bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning. Voor de bouw van het bedrijfspand zijn de regels en eisen in het bestemmingsplan het belangrijkst. Daarnaast zijn er aanvullende wetten waar u aan moet voldoen (bijvoorbeeld het bouwbesluit). Uw architect en/of aannemer moet hier in het ontwerp van uw bedrijfspand rekening mee houden.
U mag pas starten op de bouwplaats nadat de omgevingsvergunning verleend is en u de grond op naam hebt verkregen.
Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. U vindt de informatie over bestemmingsplan Vletgaarsmaten 2C in het Omgevingsloket – regels op de kaart. Hierin vindt u de regels over de te bouwen bouwwerken (bouwhoogtes, milieu categorieën, parkeernormen, beeldkwaliteitseisen, duurzaamheidsvereisten).
De beeldkwaliteitseis beschrijft de beeldkwaliteit van de bebouwing en de buitenruimte die we graag willen zien. Het is een verbindend element tussen landschap, architectuur en stedenbouw. In het beeldkwaliteitsplan zijn eisen opgenomen voor bijvoorbeeld de uitstraling van het bedrijfspand.
Voor deelgebied 2 zijn er eisen voor gevels die op de openbare weg gericht zijn. Die gevels mogen bijvoorbeeld geen uitgesproken kleuren hebben, alleen als accent. Voor het pand gelden hoge eisen aan kwaliteit, architectuur en materiaalgebruik. De daken zijn plat tot lichthellend of lichtgebogen.
Voor deelgebied 3 gelden deze eisen voor de gevels die richting de openbare weg gericht zijn. Deze gevels onderscheiden zich verder in architectonische geleding, materialen en kleur.
Voor het complete overzicht van de beeldwaliteitseisen kijkt u op Regels op de kaart (onder Regels, 3.2.5).
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is op 1 januari 2024 ingegaan. Met de Wkb krijgen we in Nederland een ander systeem van kwaliteitsborging voor het bouwen. De Wkb heeft flinke gevolgen voor de werkpraktijk van gemeenten en aannemers, maar ook voor u als opdrachtgever. Bent u van plan om te gaan bouwen? Dan kan het zijn dat u met de Wkb te maken krijgt. Alle bouwplannen die binnen de gevolgklasse 1 vallen, krijgen te maken met de Wkb. Valt uw bouwplan niet in gevolgklasse 1, dan moet u een omgevingsvergunning indienen. Dit plan controleren wij.
Heeft u vragen over de Wkb?
Neem dan op tijd contact op om de gevolgen voor uw plan te bespreken.