Vraag en antwoord bouwen in het Opbroek
Bij het bouwen van een woningen komt nogal wat kijken. Daarnaast is er sinds 2024 ook wat veranderd door de komst van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging. Meer informatie over bouwen op een van de bouwkavels in het Opbroek hebben we voor u op een rij gezet.
Wat mag ik bouwen op een bouwkavel?
Bij het ontwerp van uw woning houdt u rekening met de geldende regels en eisen. Deze regels en eisen worden getoetst bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning. Voor de uitstraling van de woningen zijn de regels en eisen in het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan het belangrijkst. Daarnaast zijn er aanvullende regels waar u aan moet voldoen. Uw architect en/of aannemer zal hier in het ontwerp van uw woning rekening mee moeten houden.
Bouwen 2-onder-1-kapwoning
De woning die u mag bouwen op een kavel uit de loting van december 2024 is een 2-onder-1-kapwoning. U bebouwt de kavel voor een 2-onder-1-kapwoning samen met de aangrenzende grondeigenaar. Dit betekent dat de toekomstige grondeigenaar van bijvoorbeeld kavel 1b-034 een bouwplan maakt met de toekomstige grondeigenaar van kavel 1b-035. De gemeente Rijssen- Holten brengt u in contact met elkaar. Maar de afstemming van het bouwplan is compleet in samenspraak met uw toekomstige buren.
Mag ik een woning zelf bouwen?
Voor alle kavels geldt dat u de kavel zelf mag bebouwen of dat u zelf een aannemer mag kiezen om de kavel te bebouwen met een woning naar keuze.
Bestemmingsplan
Sinds 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. U vindt de informatie over bestemmingsplan Opbroek Oost in het Omgevingsloket – regels op de kaart.
Beeldkwaliteitsplan
Het beeldkwaliteitsplan beschrijft de beeldkwaliteit van de bebouwing en de buitenruimte die we als gemeente graag willen zien. Het is een verbindend element tussen landschap, architectuur en stedenbouw. In het beeldkwaliteitsplan zijn eisen opgenomen voor bijvoorbeeld de uitstraling van de woning, maar ook voor erfafscheidingen. Niet voor alle kavels gelden dezelfde beeldkwaliteitseisen.
Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is op 1 januari 2024 tegelijk met de Omgevingswet in werking getreden. Met de Wkb krijgen we in Nederland een ander systeem van kwaliteitsborging voor het bouwen. De Wkb heeft flinke consequenties voor de werkpraktijk van gemeenten, aannemers maar ook voor u als opdrachtgever. Neem daarom op tijd contact op om de gevolgen voor uw plan te bespreken.
Wat betekent ‘kosten koper’?
Een verkoopprijs is kosten koper (k.k.) als er geen bijkomende kosten zijn inbegrepen bij de prijs. Dit betekent dat de bijkomende kosten voor rekening van de koper zijn. Bij de bijkomende kosten moet u denken aan de kosten voor de notaris, inschrijving in het kadaster en kosten bij het verkrijgen van een hypotheek.
Moet ik overdrachtsbelasting betalen?
Nee, bij het kopen van bouwgrond hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen. Wel moet u btw betalen. De btw is 21%. Op de website staat bij de prijzen vermeld of ze inclusief of exclusief btw zijn.
Wat kost het bouwen van een woning?
Wij kunnen u niet zeggen hoeveel het traject u precies gaat kosten . Het is een optelsom van alle gemaakte kosten voor de gemeente (kavel, vergunningen, en dergelijke) en de kosten van de architect en het bouwbedrijf. Maar vergeet ook niet zaken als keuken, badkamer en tuin. En bij de oplevering van de woning bent u er nog niet; dan wilt u het natuurlijk nog inrichten.
De globale kosten
- Financiering en eigendomsoverdracht (overbruggings-) hypotheek, advieskosten, hypotheek, notariële kosten, kadastrale kosten;
- Kosten die u aan de gemeente betaalt. Koopsom bouwkavel, legeskosten voor de omgevingsvergunning;
- Ontwerpkosten: architect, constructeur, installatieadviseur, kostendeskundige, veiligheids- en gezondheidsplan;
- Aansluitkosten: nutsvoorzieningen, riolering, glasvezel, telefonie, warmtepompinstallatie elektra en water;
- Bouwkosten aanneemsom, meer- en minderwerk, sonderingen, fundering en drainage;
- Inrichting en verhuizing : interieur, tuin en verhuiskosten.
Wat kost het om een huis te bouwen?
Om een exacte bouwprijs te weten heeft u eerst een bouwtekening van uw huis nodig. Vervolgens kan een aannemer op basis van deze bouwtekeningen een offerte uitwerken.
Mocht u nog geen bouwplan hebben, dan is het wellicht een goed idee om eens op de volgende sites te kijken voor een indicatie van de bouwkosten:
Natuur inclusief bouwen
In plan Opbroek-Oost moeten de woningen natuurinclusief gebouwd worden. Er is een handreiking natuurinclusief en klimaatadatief bouwen opgesteld. Deze handreiking is een bijlage bij het bestemmingsplan.
Geen aanvullend archeologisch onderzoek
De gemeente Rijssen-Holten heeft een archeologisch onderzoek laten uitvoeren voor Opbroek Oost fase 1a. Er is geen aanvullend archeologisch onderzoek nodig.
Bodem
U koopt de grond zoals die ter plaatse aanwezig is. Uit bodemonderzoek is gebleken dat er geen bijzonderheden zijn aangetroffen in de bodem die het wonen belemmeren.
Funderingsonderzoek
U moet zelf een funderingsonderzoek (sonderingen) laten uitvoeren.
Uitzetten kavels
Het uitzetten van de kavel gebeurt samen met het uitzetten van de rooilijn als de omgevingsvergunning verleend is en nadat de notariële akte gepasseerd is.
Starten met de bouw
U mag pas starten op de bouwplaats nadat de omgevingsvergunning verleend is en de notariële akte is gepasseerd.