College stemt in met omgevingsvisie
Op 20 december stemde het college in met de ontwerp-omgevingsvisie, het ontwikkelgebied de Banis, en de nota van uitgangspunten voor de Banis. Het participatieverslag maakt ook deel uit van het besluit.
We hebben hard gewerkt aan het opstellen van de visie, waarbij we beleidsstukken analyseerden, onderzoeken uitvoerden en de eerste schetsen maakten. Verschillende belanghebbenden waren hierbij betrokken. Hoe de visie tot stand is gekomen, leest u hieronder.
Stap 1. Uitganspunten formuleren
Mei, juni 2024
In deze stap brachten we in beeld welke opgaven en ambities er liggen voor de Banis.
- Met behulp van een gebiedsanalyse, verschillende (milieu) onderzoeken en een eerste werkatelier gaven we de ambities en opgaven samen met u vorm.
- We werkten 2 mogelijke ruimtelijke scenario’s uit.
Onderzoeken in deze stap: Quickscan flora en fauna, Bureaustudie bodem, Onderzoek naar milieu en bedrijvenzonering, Archeologisch bureauonderzoek, Bureaustudie waterhuishouding, Verkeersstudie
Stap 2. Keuzes maken
Juli, augustus, september 2024
In de tweede stap werkten we de ruimtelijke scenario’s uit naar een definitief vlekkenplan. Een vlekkenplan is een schetsmatige kaart die de verschillende functies en indelingen van een gebied laat zien, zoals woon-, werk- en groenruimtes.
- We organiseerden een tweede werkatelier waarin we de scenario’s voorleggen en samen keuzes maken voor het definitieve vlekkenplan.
- In het derde werkatelier legden we het definitieve vlekkenplan voor en koppelen we terug welke keuzes waarom gemaakt zijn.
Stap 3. Ontwerpen omgevingsvisie
September, oktober 2024
In de laatste stap verwerkten we alle opgehaalde informatie tot de definitieve omgevingsvisie.
- We stelden een concept omgevingsvisie op.
- In het vierde en laatste werkatelier legden we de concept omgevingsvisie voor en bespreken we samen de behaalde resultaten.
- We ronden het proces af met een definitieve omgevingsvisie
De visie was in november 2024 klaar en is door het college goedgekeurd op 20 december 2024.
Werkateliers
Werkateliers zijn bijeenkomsten waarin verschillende betrokkenen samenwerken om ideeën en oplossingen te ontwikkelen voor een bepaald project. In het geval van de Banis worden werkateliers gebruikt om input te verzamelen, plannen te bespreken en samen te werken aan de visie en uitvoering van het project. Ze bieden een platform voor samenwerking en participatie.
Werkatelier 1
Op 28 mei 2024 heeft het eerste “werkatelier” plaatsgevonden. Tijdens dit werkatelier is de gemeente samen met verschillende belanghebbenden om tafel geweest.
Werkatelier 2
Op 11 juli 2024 heeft het tweede werkatelier plaatsgevonden.
Werkatelier 3
Op 11 september 2024 heeft het derde werkatelier plaatsgevonden.
Werkatelier 4
Op 10 december 2024 heeft het vierde werkatelier plaatsgevonden.
Contactgegevens project
debanis@rijssen-holten.nl