Interview Lourd Makdessemossa ‘Opvang vluchtelingen in Rijssen-Holten”
In Rijssen-Holten zetten we ons al jarenlang in voor de opvang van vluchtelingen, mensen die tijdelijk of permanent een veilige plek nodig hebben, weg van hun eigen land. Maar wat houdt deze opvang precies in en wat betekent dit voor de inwoners van onze gemeente, nu en in de toekomst? Tijd voor een toelichting. Dat doen we in een aantal gesprekken met betrokkenen. Vandaag zijn we op bezoek bij Lourd Makdessemossa, de locatiemanager van het toekomstige azc Rijssen-Holten.
“Bruggen bouwen en begeleiden”
Lourd werkt ruim acht jaar bij het COA in diverse functies, op dit moment als locatiemanager van de noodopvang in Markelo en het toekomstige azc in Rijssen-Holten. Verder neemt zijn vanuit haar rol deel aan landelijke COA-projecten. Als locatiemanager bij het COA draag je bij aan de uitvoering van een maatschappelijke taak: het bieden van een veilige en leefbare opvang aan mensen die hun land zijn ontvlucht en bescherming zoeken in Nederland.
De planning is dat het nieuwe azc einde van dit jaar opent aan de Pannenweg in Holten. De voorbereidingen zijn in volle gang. De vastgoedregisseur van het COA – een collega van Lourd – overlegt met de gemeente over o.a. de werkzaamheden, die nodig zijn om het nieuwe azc klaar te maken voor de opvang van asielzoekers. Als locatiemanager zet Lourd in op het leggen van contacten met zowel de buurt, de gemeente, als met andere betrokken organisaties. Ze woont alle overleggen met de gemeente bij, heeft veelvuldig contact met de projectleider (Klaas Kok) en zit regelmatig aan de keukentafel bij omwonenden.
Communicatie
Lourd: “Ik realiseer me hoeveel impact de komst van een azc op een woonomgeving heeft. Begin dit jaar was de informatievoorziening onvoldoende en zijn er fouten gemaakt, waardoor er veel vragen en zorgen zijn ontstaan. Veiligheid is voor iedereen heel belangrijk, dit geldt voor straks de bewoners van het park en ook voor de mensen die in de directe nabijheid van het park wonen. Daarom is het belangrijk dat we met zijn allen blijven praten, van elkaars vragen weten, en elkaar informeren. Ik vind het belangrijk continu te werken aan die verbinding en aan het vertrouwen tussen zowel de gemeente en andere organisaties, de buurt, het team en de bewoners. Ik ben ervan overtuigd dat we samen obstakels overwinnen, vragen beantwoorden en van elkaar leren. Daarom zal ik ook in de komende tijd, met projectleider Klaas Kok, de omwonenden blijven bezoeken om te horen wat er speelt. We zien verschillende voorbeelden in het land waar buurtbewoners en asielzoekers tevreden in elkaars omgeving wonen.”
Bruggenbouwer
De locatiemanager is een belangrijke speler in de samenwerking met alle verschillende organisaties rondom een azc en bouwt aan een adequaat netwerk in de omgeving. Dat zijn o.a. omwonenden, de gemeente, welzijnsorganisaties, onderwijs, politie, de GGD, ondernemers, vrijwilligers en natuurlijk de bewoners van het azc. “Ik zie mijzelf als een bruggenbouwer. Door bruggen te bouwen kunnen we misverstanden verminderen en samenwerking bevorderen.
Zo ben ik bij verschillende buren geweest, heb naar hun zorgen geluisterd en uitleg gegeven over de COA-werkzaamheden. Het COA gaat over het opvangen en begeleiden van asielzoekers.”
Het azc
“Ik richt me nu op het overleg met alle betrokkenen en het treffen van voorbereidingen. Een onderdeel daarvan is het samenstellen van een geschikt team. Daarin zitten naast de locatiemanager o.a. een managementassistent, casemanager, programmabegeleider, woonbegeleider en huismeester. Zoals met de gemeente is afgesproken streeft het COA ernaar om zoveel mogelijk gezinnen te huisvesten. Instroom is daarbij mede bepalend. Samen met het team wordt er voor een goede dagbesteding gezorgd voor de bewoners. Denk aan individuele gesprekken, trainingen, activiteiten, sport, scholing etc. Voor bijv. vrijwilligerswerk voor de bewoners werken we straks samen met ViaVie Welzijn. Ook externe organisaties als DT&V (Dienst Terugkeer en Vertrek), IOM (Internationale Organisatie voor Migratie), GZA (Gezondheidszorg Asielzoekers), Vluchtelingenwerk hebben een vaste plek (of spreekuur) op locatie.”
Begeleiding
De medewerkers op locatie zetten zich in om de bewoners de juiste begeleiding te bieden richting de toekomst. Bewoners ervaren stress door de lopende procedures, de lange wachttijden en hun zorgen over hun families in het land van herkomst. Lourd: “Het is onze taak hen professioneel te begeleiden, rekening houdend met de verschillende achtergronden. We zien steeds meer collega’s binnen het COA die vroeger als kind op een opvanglocatie hebben gezeten. Hun ervaringen hebben enorme toegevoegde waarde aan het begeleiden van deze doelgroep. Het is fijn om bij te dragen aan veilige opvang van mensen die hun land zijn ontvlucht en bescherming zoeken in Nederland. Mensen te begeleiden naar werk en/of studie en ervoor te zorgen dat de inburgering goed verloopt.”
Vrijwilligers
We krijgen verschillende vragen van mensen die graag vrijwilligerswerk bij het azc willen doen. Het gaat om o.a. taalles, kinderactiviteiten, creatieve workshops, fietsles, etc. Mensen die hierover meer willen weten en alvast willen kennismaken kunnen een mailtje sturen naar fmmnrijssenholtenlocatie@coa.nl.
Meer informatie over de opvang van vluchtelingen in onze gemeente vindt u op de pagina Opvang vluchtelingen. Vragen kunt u mailen naar opvang@rijssen-holten.nl.