Uw huis verduurzamen
Door het nemen van energiebesparende maatregelen kunt u meewerken aan een groener Rijssen-Holten én uw energierekening verlagen. Hieronder vindt u verschillende energiebesparende maatregelen die geschikt kunnen zijn voor uw woning en niet duur hoeven te zijn.
Goed om te weten: De prijzen voor gas en stroom waren het afgelopen jaar enorm hoog. Inmiddels zijn ze weer wat gedaald, maar ze zijn nog steeds een stuk hoger dan 2 jaar geleden. Milieu Centraal rekent daarom met 2 gasprijzen: 3 euro per m³ gas voor de korte termijn (hoge gasprijs), en € 1,20,- voor de lange termijn. Bij een aantal maatregelen gebruiken we deze prijzen om te berekenen hoeveel euro u met een maatregel kunt besparen. Uw gasprijs kan op dit moment hoger of lager zijn, en stijgen of dalen.
Radiatorfolie
Een groot gedeelte van de afgegeven warmte bij radiatoren gaat verloren via de buitenmuren. Dit gebeurt met name als de buitenmuur niet geïsoleerd is. Door radiatorfolie achter de radiatoren te plakken ontsnapt er minder warmte naar buiten. Dit is een dunne reflecterende folie die op de muur of tegen de radiator aan geplakt kan worden. Het zorgt ervoor dat de cv-ketel minder hard hoeft te stoken.
Het aanbrengen van radiatorfolie is vrij eenvoudige klus. U brengt radiatorfolie zelf aan op de muur achter de radiatoren. Bij de meeste bouwmarkten is de folie te verkrijgen.
Kosten en besparing
Radiatorfolie kost rond de 3 euro per m². Voor een gemiddelde woning komt dat neer op zo’n 20 euro in totaal. Volgens Milieu Centraal bespaart u per vierkante meter radiatorfolie al snel 10 m³ gas. Dat is 30 euro met de hoge gasprijs en 12 euro met de lange termijn gasprijs.
Staat de radiator voor een glazen pui of raam? Dan is de besparing nog veel groter: bij enkel glas 50 kuub gas per m² folie (dat is 150 euro bij de hoge gasprijs en 60 euro bij de lage gasprijs), bij dubbel glas 25 kuub (dat is 75 euro bij de hoge gasprijs en 30 euro bij de lage gasprijs). Uw investering is dus binnen één winter terugverdiend!
Naden en kieren
U kunt relatief veel energie besparen door het dichten van naden en kieren. Omdat u door het dichten minder tocht zult ervaren in huis, verhoogt het ook uw woonplezier. Belangrijk is bij het uitvoeren van deze maatregel dat de ventilatie in de woning goed blijft. Normaal gesproken zorgen de naden en kieren onbewust voor goede ventilatie. Naden en kieren zijn goed zelf te dichten. Welke maatregelen gebruikt u waarvoor?
- Kleine naden dichten: Betreft het kleine naden van maximaal 1 cm tussen verschillende bouwdelen dan kan dit het beste worden gedicht met kit. Bij hout en steenachtig materiaal is acrylaatkit geschikt. Acrylaatkit is ook makkelijk te schilderen.
- Grote naden dichten: Voor het dichten van grote naden en kieren is purschuim is uitermate geschikt. Een nadeel is dat purschuim niet netjes oogt en is niet te beschilderen is. Het purschuim kan ook flink uitzetten, waardoor het op plekken komt waar het niet wenselijk is. Het verwijderen van vlekken die ontstaan zij door het purschuim is niet eenvoudig. U kunt het overtollige schuim wegsnijden wanneer het uitgehard is.
- Kieren bij ramen en deuren: Voor het dichten van kieren bij deuren en ramen worden vaak tochtstrips gebruikt. Bij vrijwel iedere bouwmarkt kunt u ze kopen. Het aanbrengen is een eenvoudige klus en het verschil gaat u direct merken. Het aanbrengen van tochtstrips kan op twee verschillende manieren. Er zijn strips die zelfklevend zijn en een andere mogelijkheid is om ze vastschroeven of te spijkeren. Online zijn er veel filmpjes te vinden hoe u tochtstrips kunt aanbrengen.
Kosten en besparing
De kosten van tochtstrips liggen tussen de 2 en 10 euro per meter. Het is onbekend hoeveel geld u op uw energierekening bespaart door het plaatsen van tochtstrips.
- Kieren bij deuren: Door het plaatsen van een deurborstel kan tocht aan de onderkant van de deur tegen worden gegaan. Het is niet verstandig om dit onder elke binnendeur te doen, omdat er dan te weinig doorstroom van lucht ontstaat. U kunt ook een deurdranger aanschaffen. Dan weet u zeker dat er niet onnodig veel warmte in een ruimte verloren gaat omdat de deur openstaat.
Kosten en besparing
De kosten zijn afhankelijk van de soort naden en kieren die u dicht. Aangezien het vrij eenvoudig is om naden en kieren te dichten, zullen de kosten meevallen. De kosten voor het materiaal vallen ook mee en zijn snel terug te verdienen. Milieu Centraal geeft aan dat in een gemiddelde tussenwoning per jaar circa 70 m³ gas bespaard kan worden door het dichten van naden en kieren.
Waterbesparende douchekop
Met een waterbesparende douchekop kunt u al snel 20 procent warm water besparen per douchebeurt. U doucht net zo prettig als normaal en de douchekop is makkelijk te installeren. U kunt uw oude douchekop losschroeven en de dan direct de nieuwe waterbesparende erop zetten. Let bij uw aankoop op het aantal liter water dat de douchekop doorlaat: een spaardouchekop laat maximaal 7,2 liter per minuut door. Om te testen of u al een waterbesparende douchekop in huis heeft, kunt u een minuut lang een emmer onder de douchekop zetten. Als er meer dan 7 liter in de emmer zit kan het zuiniger.
Kosten en besparing
De kosten voor een waterbesparende douchekop verschilt per model. Er zijn al waterbesparende douchekoppen te verkrijgen vanaf 50 euro. De waterbesparing die de douchekop oplevert is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. U bespaart al snel 50 euro per jaar!
LED-lampen
LED-lampen zijn een stuk zuiniger en klimaatvriendelijker dan gloeilampen. Wacht niet met het vervangen van een gloeilamp totdat deze het niet meer doet. Het veel klimaatvriendelijker om ze te vervangen wanneer ze nog werken. Door in één keer alle onzuinige lampen te vervangen bent u maar één keer bezig. Wanneer u een kleine verandering wil maken kunt u beginnen met de lampen die het meeste aan staan. Het vervangen van gloeilampen is een snelle en makkelijke klus. Ledlampen kunt u in de winkel of online kopen.
Kosten en besparing
LED-lampen kunt u in de winkel en online al vanaf een paar euro kopen. De investering van LED-lampen verdient u snel terug. Een ledlamp verbruikt 85% minder stroom dan een gloeilamp en is 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Binnen 300 branduren heeft u uw investering alweer terugverdiend!
Door de woning goed te isoleren heeft u een warm huis en een lage energierekening. Een goed geïsoleerde woning is ook beter voorbereid op een aardgasvrije toekomst.
Weet u niet zeker of uw huis al geïsoleerd is of hoe goed uw huis geïsoleerd is? Met de instructievideo’s van Milieu Centraal over dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie en ramen kunt u zelf controleren welke delen van uw huis geïsoleerd zijn.
Isolatieglas
Enkel of oud dubbel glas vervangen door HR++ glas levert uveel voordelen op. Uw wooncomfort wordt vergroot omdat u minder last hebt van tocht en geluidsoverlast. Daarnaast wordt de veiligheid van uw woning verbeterd, omdat isolerend glas inbraakbestendiger is dan enkel glas. Uiteraard bespaart u ook veel energie door deze maatregelen. Dat komt weer ten goede van het milieu en uw portemonnee. Uw oude ruiten vervangen met isolerend glas neemt wat tijd in beslag. Helemaal wanneer ook de kozijnen worden vervangen.
Kosten en besparing
Een overzicht van de kosten en besparingen van HR++ glas vindt u hier (tabellen): https://bit.ly/3Wq2GsI
Deze kosten indicatief en kunnen verschillen. Ga naar een lokale aanbieder om de huidige prijzen te onderzoeken of vraag een adviesgesprek aan met één van onze energiecoaches die gratis voor uw persoonlijke woonsituatie en kostenraming kan maken.
Voor vervanging van ramen ter isolatie van uw woning is momenteel de ISDE subsidie beschikbaar. Meer informatie over deze subsidie kunt u vinden op de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO).
Muren isoleren
Door het isoleren van muren zorgt u ervoor dat er minder warmte door de muren naar buiten lekt. De verwarming hoeft minder vaak aan en uw gasverbruik en energierekening dalen. Een andere bijkomstigheid is dat het binnen minder tocht. Dit maakt de kans op vochtproblemen kleiner.
Het isoleren van muren kan op verschillende manieren.
- U kunt ervoor kiezen om de spouwmuur te isoleren. Een spouwmuur bestaat uit de gemetselde gevel, een ruimte ertussen ‘de spouw’ en de binnenmuur. Bij een spouwmuurisolatie wordt isolerend materiaal in de spouw gespoten. Let op: woningen die gebouwd zijn voor 1920 hebben meestal geen spouwmuur en woningen die na 1975 zijn gebouwd zijn meestal al geïsoleerd. In het kadaster kunt u het bouwjaar van uw woning vinden. Wanneer u een woning hebt met veel glas en weinig buitenmuur, dan is het isoleren van de spouwmuur niet erg zinvol. Voor woningen met een zijgevel kan het juist een meerwaarde zijn. Meer informatie over het isoleren van spouwmuren vindt u op Milieu Centraal. Is uw huis tussen 1975 en 1991 gebouwd? In deze periode werden buitenmuren bijna altijd geïsoleerd, meestal in de spouw. Maar de isolatiewaarde van deze huizen kan beter.
- Het isoleren van de binnenzijde van uw gevel is de tweede mogelijkheid. Deze optie is vooral van meerwaarde wanneer u geen spouwmuur hebt en u de buitengevel niet wil aanpassen.
- De derde en laatste optie is het isoleren van de buitenmuren en/of de buitengevel. Op de gevelmuren wordt een isolerende laag aangebracht waarna er een nieuwe gevel wordt gemetseld. Het huis wordt met een buitenmuurisolatie dus ‘dikker’. Deze optie is het meest effectief, maar brengt wel de meeste kosten met zich mee. Meer informatie over het isoleren van buitenmuren vindt u op Milieu Centraal.
Het Isoleren van muren is een arbeidsintensieve klus. Vergeleken met andere maatregelen zoals vloerisolatie is het isoleren van muren duur.
Kosten en besparingen
Volgens MilieuCentraal kost isolatie van de spouwmuur gemiddeld € 1650,-. Het isoleren van muren levert u een flink gasbesparing op. U bespaart 15 procent tot 35 procent gas per jaar. Voor muurisolatie is momenteel een ISDE subsidie beschikbaar om in een deel van de kosten tegemoet te komen. Meer informatie over deze subsidie kunt u vinden op de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO).
Dakisolatie
Door het isoleren van uw dak kunt u flink veel energie besparen en daardoor dus ook geld. Wanneer uw dak nog niet geïsoleerd is, kunt u daar op verschillende manieren verandering in brengen.
- U kunt ervoor kiezen om de binnenkant van het dak te isoleren. Dit kan alleen als u een schuin dak hebt. U kunt dan tegen de binnenkant isolatiemateriaal zoals een dikke laag glaswol of steenwol aanbrengen.
- De tweede mogelijkheid is om het dak aan de buitenkant te laten isoleren. Het handigst is om dit te doen in combinatie met het vervangen van uw dakpannen of het renoveren van uw dak. Wanneer de dakpannen eraf zijn, kunt u boven op het dakbeschot isolatiemateriaal leggen. Hierna kunnen de pannen er weer op.
- De derde mogelijkheid bestaat uit de optie om isolatie onder de dakpannen te spuiten of te blazen. Denk dan materiaal zoals purschuim en vlokken van glaswol of steenwol.
- De laatste optie is het isoleren van uw zoldervloer. Dit is alleen handig wanneer de zolder niet gebruikt wordt als leefruimte, maar bijvoorbeeld als opslag. Voor het isoleren van de zoldervloer heeft u minder materiaal nodig dan wanneer u kiest om uw dak te isoleren. U kunt dit bijvoorbeeld doen door isolatieplaten, waar u ook op kunt lopen, op de vloer te leggen. Meer informatie over het isoleren van uw dak kunt u vinden op Milieu Centraal.
Kosten en besparing
Met het isoleren van uw dak kunt u flink veel geld en energie besparen. De kosten voor dakisolatie verschillen per woning en per dak. Voor een hoekwoning betaalt u gemiddeld € 1800,- aan isolatiemateriaal. Wanneer u de klus uitbesteed, betaalt u gemiddeld € 5400,-. De kosten zijn eenmalig, maar de besparing op uw energierekening ziet u jaarlijks terug. De gemiddelde besparing bij het isoleren van een schuin dak op een verwarmde zolder is 420 m³ gas en € 1250,- bij een gasprijs van 3 euro per m³ en € 500,- bij een gasprijs van 1.20 per m³.
Vloerisolatie
Een warme en geïsoleerde vloer is niet alleen prettig voor uw voeten, maar ook voor de portemonnee. De isolatielaag houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen en de warmte in uw huis beter vast. Omdat u door deze maatregel minder warmte verliest, hoeft uw cv-ketel of warmtepomp minder hard te werken. En dat ziet u terug in uw energierekening!
De makkelijkste manier om uw vloer goed te isoleren, is door isolatiemateriaal tegen de onderkant van uw vloer te plaatsen. Dit kan alleen als u een kruipruimte hebt met een ingang en die minimaal 35 cm hoog is. Voor pur-vloerisolatie heeft u minimaal 50 centimeter nodig. Wanneer u een te kleine of helemaal geen kruipruimte hebt, zijn er ook andere mogelijkheden.
- Wanneer de ruimte onder uw vloer te klein is, kunt u er ook voor kiezen om de bodem van uw kruipruimte te isoleren.
- Als u een houten ondervloer heeft, kunt u er ook voor kiezen om een aantal vloerplanken te verwijderen. Daarna kunt u het isolatiemateriaal aanbrengen en de planken weer terugleggen.
- Wanneer uw woning een betonnen ondervloer heeft, kunt u het isolatiemateriaal op de bovenkant beton laten aanbrengen. Kies dan wel voor materiaal dat niet te dik is, maar toch goed isoleert.
- Meer informatie over het isoleren van uw vloer vindt u op Milieu Centraal.
Kosten en besparing
De kosten voor vloerisolatie verschillen per woning en per vloer. Een gemiddelde hoekwoning is volgens Milieu Centraal € 2350,- kwijt wanneer ze het isoleren laten uitbesteden. Bent u zelf handig dan betaalt u alleen de materiaalkosten. Deze zijn gemiddeld z’n € 1200,-. De kosten voor vloerisolatie zijn eenmalig, maar de besparing is elk jaar terug te zien op de energierekening. In een gemiddelde hoekwoning bespaart u jaarlijks € 160,- – € 390,- (afhankelijk van de gasprijs die u betaalt) door vloerisolatie.
Door thuis duurzame energie op te wekken helpt u mee minder CO₂ uit te stoten. Het opwekken van duurzame energie is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee.
Zonnepanelen
Veel mensen in Nederland hebben al zonnepanelen of overwegen deze aan te schaffen. Het is een investering die loont. Zonnepanelen leveren ook op bewolkte dagen elektriciteit. Met een app kunt u bijhouden hoeveel energie u hebt opgewekt en verdiend. Daarnaast blijkt dat woningkopers bereid zijn om meer geld te betalen voor een woning als er zonnepanelen zijn geïnstalleerd.
Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. Om deze stroom te kunnen gebruiken is een omvormer nodig, deze maakt er wisselstroom van. Van de zonnepanelen loopt een kabel naar de omvormer die zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen wordt opgehangen. De omvormer wordt met een kabel aangesloten op een aparte groep in de meterkast, of op een verdeler aan de groep van de wasmachine of droger. De elektriciteitsmeter moet geschikt zijn om stroom terug te kunnen leveren aan het openbaar netwerk. Mocht u geen geschikte meter hebben dan kunt u een gratis slimme meter aanvragen bij uw netbeheerder. U heeft geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen.
Zonnepanelen worden ongeveer in een halve dag geplaatst. Het meeste werk vindt buiten en op het dak plaats. De installateur moet voor het plaatsen van een omvormer en aansluiting in de meterkast in uw huis. Houd dus rekening met één dagje thuisblijven.
Kosten en besparing
De kosten en opbrengsten van zonnepanelen zijn afhankelijk van hoeveel panelen u op uw dak legt. Zonnedakje heeft een handige tool waarmee u snel de gegevens van uw dak kunt opvragen, ziet hoeveel zonnepanelen op uw dak passen en hoeveel dat mogelijk oplevert. De terugverdientijd is gemiddeld 8 jaar en wordt sterk bepaald door de prijs van de zonnepanelen en de energieprijs die u betaalt.
Om u toch een indicatie te kunnen geven van de kosten gebruiken we gegevens van Milieu Centraal. Milieu Centraal heeft in december 2022 onderzoek gedaan naar de prijs van 3 sets zonnepanelen: 6, 10 en 18 zonnepanelen. Zes panelen kosten € 5.000,-, 10 panelen € 7.500,- en 18 panelen € 12.000,-. De prijzen zijn een gemiddelde en zijn inclusief omvormer en installatie en zonder btw (die betaal je in 2023 niet meer).
Twijfelt u of zonnepanelen geschikt zijn voor uw woning? Kijk dan op Zonnedakje, Milieu Centraal of vraag een gratis adviesgesprek aan met één van onze energiecoaches.
Zonneboiler
Een zonneboiler zorgt voor warm water door energie van de zon. De installatie is een duurzame vervanger voor aardgas. Omdat de zonneboiler gebruik maakt van zonne-energie kom er geen CO₂ vrij. In de zomer kan een zonneboiler al het water in uw huis verwarmen. In de winter lukt dit niet. Maar dan kan een hr-ketel of warmtepomp zorgen voor een warme douche. Lees op Milieu Centraal meer over zonneboilers.
Kosten en besparing
Een zonneboiler is interessant voor uw huishouden als u veel warm water gebruikt. Woont u met 3 personen in een huis? Dan heeft u een zonneboiler nodig met een collector van 2,5 m² (op uw dak) en een voorraadvat van 120 liter (in huis). Op de kosten voor warm water kunt u met een zonneboiler 40 procent besparen. Met een huishouden van 3-4 personen bespaart u zo’n 160 – 230 m³ gas, afhankelijk van wat u aan warm water gebruikt. Zonneboilers hebben eens in de vijf jaar onderhoud nodig. Dit kost ongeveer 50 euro per keer. Een zonneboiler gaat ongeveer 20 jaar mee.
Dankzij subsidie van ongeveer 1.200 euro is het extra aantrekkelijk om een zonneboiler te installeren. Meer informatie over deze Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) vindt u hier: subsidie zonneboiler.
(Hybride) warmtepomp
Om gas te besparen kunt u ervoor kiezen om uw cv-ketel te vervangen door een duurzame warmtepomp. Door de warmtewisselaar haalt een warmtepomp warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Het zorgt voor verwarming in uw huis en warm water in de douche en keuken.
Wanneer u een warmtepomp installeert, gaat u merken dat u meer stroom verbruikt. Maar u hoeft weinig tot geen gas meer te gebruiken, waardoor de energierekening lager zal zijn. Het installeren van een warmtepomp is heel milieuvriendelijk. Door het gebruik van de warmtepomp daalt uw CO₂-uitstoot zo’n 40 tot 50 procent. Lees op Milieu Centraal meer over warmtepompen.
Let op! Niet iedere woning is geschikt voor een warmtepomp. Zo moet uw woning voorzien zijn van goede isolatie. Daarnaast moet de verwarming geschikt zijn en de ventilatie goed geregeld zijn. Vraag een gratis adviesgesprek aan met een energiecoach om samen te bekijken of uw woning geschikt is voor een warmtepomp.
Verschillende soorten warmtepompen
Een hybride warmtepomp en een volledig elektrische warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt samen met uw cv-ketel. De cv-ketel springt bij als de warmtepomp het huis niet goed genoeg of snel genoeg kan verwarmen én zorgt voor warm water. Een volledig elektrische pomp (ook wel combi, volledig of all-electric genoemd) zorgt voor de verwarming van uw huis én voor warm water en gebruikt dus geen gas. Als u ook elektrisch kookt, woont u ‘gasloos’. Goed om te weten: een volledig elektrische warmtepomp heeft alleen zin als uw huis heel goed geïsoleerd is.
Er zijn verschillende typen warmtepompen:
- hybride warmtepomp met buitenunit
- volledige elektrische warmtepomp
- met buitenunit
- met bodembron
- met zonnepanelen (PVT-panelen)
- monoblok binnen (hybride en all-electric)
- monoblok buiten (hybride en all-electric)
- hogere temperatuur warmtepomp
- airco als warmtepomp
- warmtepompboiler
Kosten en besparing
Mensen die geen vloerverwarming of zonnepanelen hebben, en daarom nog gas gebruiken voor de verwarming van hun huis, kiezen vaak een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp met buitenunit kost zo’n € 6.000,- inclusief btw en plaatsing. Wilt u er ook een nieuwe cv-ketel bij dan kost het € 8.000,-. De subsidie van € 2.500,- die u hiervoor kunt krijgen, kunt u hier vanaf trekken. Een volledig elektrische warmtepomp kost zo’n € 13.000,- inclusief btw en plaatsing. Hier kunt u een subsidie van € 3.000,- voor krijgen
Wat een (hybride) warmtepomp aan besparing oplevert, is afhankelijk van het type huis, of het goed geïsoleerd is en hoeveel gas en stroom u verbruikt en voor welke prijs. Op deze twee pagina’s vindt u een overzicht van de besparingen in euro’s. Ook vindt u er foto’s en nog veel meer handige informatie.
- Overzicht energiebesparing hybride warmtepomp (per type woning)
- Overzicht energiebesparing volledig elektrische warmtepomp (per type woning)
Zoals u in het rijtje hierboven al hebt kunnen lezen, zijn er verschillende typen warmtepompen. Milieu Centraal heeft per type warmtepomp de voor- en nadelen en de kosten op een rijtje gezet. U vindt op deze pagina ook een check waarmee u kunt kijken welke warmtepomp het beste bij uw situatie past. Wilt u graag met iemand hierover van gedachten wisselen? Vraag een gratis adviesgesprek aan met een energiecoach. U ontvangt vrijblijvend en onafhankelijk advies!