Tips van GroenDoen
Op deze pagina vindt u de beste tips van GroenDoen.
Tijdens je vakantie kun je thuis meer energie besparen dan je denkt. Met onderstaande tips voorkom je onnodig energieverbruik terwijl je niet thuis bent én bespaar je ook tijdens je vakantie. Goed voor het milieu en een lagere energierekening!
- Haal àlle stekkers uit het stopcontact, ook die van je internetrouter. Zo voorkom je sluipverbruik.
Als je bepaalde apparaten op afstand wilt kunnen bedienen, moet je de route aanlaten.
- Maak je koelkast en vriezer leeg als dat kan en zet ze uit.
Omdat de deur dicht blijft en er dus geen kou ontsnapt, kun je ze wellicht een standje minder koud zetten.
- Controleer of er ergens nog per ongeluk een lamp brandt. Wil je ‘s avonds een lamp aanlaten om de kans op inbraak te verminderen, gebruik dan een tijdschakelaar.
- Zet de thermostaat van de verwarming laag, zodat die op een koude dag niet aan springt.
Laat je CV-ketel wel aan, zet ‘m eventueel op ecostand.
- Zet de boiler uit, anders wordt de hele vakantie het water onnodig verwarmd. Je moet wel even wachten op warm water bij thuiskomst.
Laat na de vakantie eerst het oude water uit de leidingen lopen. Vang op en geef aan je planten.
- Controleer of er ergens nog per ongeluk een kraan drupt/loopt.
En wat moet je vooral wel aan laten staan:
- Je zonnepanelen en omvormer; voorlopig kun je de opgewekte stroom gewoon nog salderen.
- Je mechanische ventilatie op de laagste stand; zo voorkom je een vochtig en muf huis.
De vrijwilligers van het Repair Café kunnen bijna alles repareren. Gooi uw kapotte spullen daarom niet zomaar weg. Het repareren van uw spullen is gratis. Alleen voor het slijpen van scharen, messen, kartelmessen en beitels betaalt u een klein bedrag.
Een bijdrage in de fooienpot is van harte welkom. Het Repair Café gebruikt dit geld om nieuw gereedschap te kopen. We hebben zowel in Rijssen als in Holten een Repair Café.
Meer informatie, het bezoekadres en de openingstijden leest u op de pagina van het Repair Café.
Dan is de kans groot dat u onnodig veel energie verbruikt. Het plaatsen van een simpele pompschakelaar is hiervoor de oplossing!
In de lente- en zomer maanden gebruik je de vloerverwarming niet of nauwelijks, maar blijft de vloerverwarmingspomp wel altijd draaien. De vloerverwarmingspomp werkt 365 dagen per jaar, 24 uur per dag. Ook als u dus niet aan het verwarmen bent, blijft de pomp draaien en energie verbruiken. Door een simpele pompschakelaar toe te voegen aan het systeem kan een hoop energie bespaard worden. Hierdoor zal de pomp alleen draaien op het moment dat er daadwerkelijk warmte wordt gevraagd.
LET OP: het is niet aan te raden om de stekker van de vloerverwarmingspomp er voor langere tijd uit te trekken. Door het langdurig stilstaan van het water in de leidingen is er grote kans op kalkvorming. Hierdoor kunnen de leidingen dicht slibben. Er zijn pompschakelaars die iedere 24 uur minimaal 1x een minuut geactiveerd worden om kalkaanslag tegen te gaan. Het is daarom verstandig om een pompschakelaar te kopen die deze functie beheerst.
Wilt u meer informatie over een pompschakelaar? Kijk dan op: www.duurzaambouwloket.nl/maatregel/pompschakelaar-vloerverwarming
Bron: Duurzaam Bouwloket – samenwerkingspartner van de gemeente Rijssen-Holten
Zit uw container voor (plastic) afval ook zo snel vol? Dat kan anders!
Een goed begin is het halve werk: gebruik minder verpakkingen. Door verpakkingsvrij te leven, heeft u minder (plastic) afval. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw gezondheid. De stortplaatsen verwerken minder afval en de fabrieken maken minder verpakkingen. De natuur hoeft minder grondstoffen te leveren en de lucht wordt schoner. Dat klinkt wel heel ideaal toch?
Volledig afvalvrij leven is een uitdaging en vraagt wat creativiteit, maar GroenDoen zet u graag op het goede spoor met deze 5 tips:
- Gebruik een broodtrommel. U gebruikt dan geen plastic en hebt ook geen platte broodjes meer!
- Drink uit een herbruikbare fles. Zo betaalt u niet meer voor elk bekertje en draagt u uw steentje bij aan een schoner milieu.
- Gebruik een herbruikbare tas zoals een grote boodschappentas of een draagtas om uw spullen in te doen.
- Neem uw eigen bewaarboxen en -tassen mee naar de winkel. Zo bestaan er katoenen broodzakken en papieren groente- en fruitzakken. Probeer het eens!
- Koop wasbare producten zoals wattenschijfjes, maandverband, luiers en keukenrol. Het is milieuvriendelijk en u bespaart er geld mee.
Wist u dat de kleding- en textielindustrie verantwoordelijk is voor meer uitstoot van broeikasgassen dan de internationale lucht- en scheepvaart samen? Doordat veel kleding snel gemaakt wordt voor lage prijzen, kopen veel mensen meer kleding dan ooit tevoren.
Dit soort goedkope kleding is vaak gemaakt onder slechte arbeidsomstandigheden en met hoge milieukosten in de landen waar de productie plaatsvindt. Ook gaat het snel stuk, waardoor u weer iets nieuws moet kopen én het vaak niet meer tweedehands verkocht kan worden. Met andere woorden: kleding veroorzaakt veel vervuiling. Tijd voor de switch!
- Weigeren is winst. De leukste kleren zijn de kleren die u draagt. Die niet zielig in de kast blijven liggen. Kijk dus goed, koop alleen wat u nodig heeft en wijs de rest af.
- Minder is beter. Verminder uw hoeveelheid nieuwe kleren. Door tweedehands kleren te kopen, tijdloze kleren te kiezen, goed voor uw kleren te zorgen of kleren te lenen/leasen/huren.
- Kies herbruikbaar of gerecycled. Koop kleren van gerecycled materiaal of dat gemaakt is van maximaal twee materialen. Met zo min mogelijk knopen, ritsen of niet stoffen decoraties.
- Langer gebruiken. Bent u uitgekeken op een kledingstuk? Geef het weg, verkoop het of ruil het voor kleding waar iemand anders op uitgekeken is.
- Repareren. Zit er een scheur of gat in uw kleding? Koop niet meteen iets nieuws, maar probeer het te maken. Of vraag iemand anders dat te doen.
- Zo goed als nieuw. Werken uw (outdoor) kleren niet meer zoals bedoeld? Zijn ze niet meer waterdicht? Of houden ze geen warmte meer vast? Laat ze dan opknappen.
- Maak er iets nieuws van. Vermaak uw kleren of vraag iemand dat te doen. Zo kunt u ze telkens aanpassen aan uw nieuwe wensen en mode-inzichten.
- Maak er iets anders van. Vorm oude kleren om tot iets anders. Maak bijvoorbeeld een tas van een spijkerbroek. Of verander uw trouwjurk in bekleding voor een wiegje.
- Beter wegdoen. Hoe duurzaam uw garderobe ook is, soms zult u vast wel eens een kledingstuk afdanken. Heeft het geen grote olie- of vetvlekken? Lever het dan in voor hergebruik en recycling.
- Pas afval als niks anders kan. Afgedankte kleding die niet meer schoon wordt, hoort bij het restafval. Door het te verbranden wordt energie gewonnen, bijvoorbeeld voor stadsverwarming.
De temperatuur loopt deze zomer soms flink op! Maar hoe blijft uw woning koel en verbruikt u niet te veel energie? GroenDoen heeft een aantal handige en goedkope tips voor u op een rijtje gezet.
- Sluit overdag alle ramen en deuren en doe de gordijnen dicht. Zo houdt u de warmte buiten de deur!
- Wilt u toch de ramen en deuren openzetten? Doe dit alleen ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds voor het slapen gaan. Zet dan alle ramen en deuren open, dan kan het lekker doorwaaien.
- Meer groen! Door uw voor- of achtertuin te vergroenen wordt uw omgeving koeler. Groen zorgt namelijk voor een schaduwrijke omgeving. Tips voor een groenere tuin vindt u op deze pagina.
- Wilt u toch hulp om uw woning koel te houden? Kies dan voor een ventilator in plaats van een airco. Een ventilator gebruikt veel minder stroom. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor uw portemonnee.
Om passende planten uit te zoeken is het belangrijk om te weten welke grondsoort u hebt in uw tuin. Om hierachter te komen kunt u een bodemtest doen.
- Neem een handje aarde en doe dit in een potje
- Vul het potje met water
- Goed schudden! Vergeet niet de deksel op het potje te draaien voordat u gaat schudden
- Laat het potje met water en aarde een nacht staan.
Er zullen verschillende lagen in het potje ontstaan. Dit komt omdat niet elke grond hetzelfde is.
- Ligt de aarde vooral op de bodem van het potje? Dan heb u veel zanddeeltjes in de grond. Voeg bij deze grond compost toe om uw planten een goede voedingsbodem te geven.
- Is de bovenste laag aarde het groots? Dan heb veel klei in de grond. Hierbij kunt u het beste wat zand of compost toevoegen.
- Zijn de drie lagen grond in uw potje ongeveer even groot? Dan heeft u leemgrond. Dit is een supergoede bodem voor uw planten!
Er zijn veel verschillende planten, bloemen en struiken waar u uit kan kiezen. Maar om een onderhoudsvriendelijke groene tuin te maken is het handig om te onderzoek welke planten bij uw tuin passen.
Zo zijn bodembedekkers ideaal voor een groene, onderhoudsvriendelijke tuin en is het slim om voor vaste planten in plaats van éénjarigen te kiezen. Vaste planten komen ieder voorjaar weer op waardoor u niet telkens nieuwe planten hoeft te kopen.
Makkelijke planten voor een tuin met veel zon:
kattenkruid, zonnehoed, sedum, vrouwenmantel, herfstaster, vaste geranium, duizend knoop (Persicaria), rudbeckia, salie.
Makkelijke planten voor een tuin met halfzon:
vrouwenmantel, maagdenpalm, vaste geranium, longkruid, zene groen, herfstaster, dikkemanskruid, duizendknoop, zonnehoed, vetkruid, smeerwortel, goudaardbei.
Makkelijke planten voor een tuin met veel schaduw:
varens, smeerwortel, mans oor, maagdenpalm, dikkemanskruid, goudaardbei, lieve vrouwebedstro, Kaukasische vergeetmenietje, schuimbloem, reuzedovenetel.
Om de klimaatdoelen van 2030 te halen moeten we 49% minder CO₂ gaan uitstoten. U kunt hier een steentje aan bijdragen! Door kleine en relatief goedkope maatregelen te treffen. Deze maatregelen zorgen ook nog eens voor een lagere energierekening. Hieronder vindt u drie makkelijke tips waardoor u minder CO₂ gaat uitstoten in het huishouden.
- Vervang uw kapotte of oude lampen in huis door LED verlichting. Een LED lamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp.
- Wanneer u vloerverwarming heeft kunt u hier een pompschakelaar op aansluiten. Hierdoor gebruikt u alleen warmte wanneer u het nodig heeft. Een pompschakelaar kost tussen de 40 euro en 60 euro. Maar levert al gauw een besparing van 70 euro per jaar op. Let op! Hierdoor kan de garantie vervallen van uw vloerverwarming.
- Plaats verlichtings- en bewegingssensoren in uw huis. Hierdoor blijft uw licht nooit onnodig lang branden.
Een leuke manier om uw tuin te vergroenen is het maken van een border. Een border is een vak voor planten. Deze kunt u erg makkelijk zelf maken.
In drie stappen kunt u op een makkelijke en goedkope manier uw tuin vergroenen. En u bent ook nog duurzaam bezig omdat u de gewipte tegels hergebruikt!
- Wip tegels uit uw tuin en maak daarmee een border. Dit kan bijvoorbeeld door de tegels op elkaar te stapelen.
- Maak de bodem klaar voor beplanting. Dit doet u door een deel van de oude grond eruit te halen en te vervangen door (bemeste) tuinaarde.
- Vermeng goed de oude grond met de bemestte tuinaarde. Plant vaste planten en bloemen in de nieuw gemaakte border. Kies planten of bloemen uit waar u blij van wordt.
Voordat u aan de slag gaat met het vergroenen van uw tuin is het slim om een plan te maken. Het maken van een plan geeft u houvast en een duidelijk beeld van uw tuin.
Om uw versteende tuin te veranderen in een groene tuin zijn vier vragen belangrijk:
- Ligt de tuin in de schaduw, volle zon of ergens tussenin?
- Welke grondsoort ligt in uw tuin?
- Hoeveel tijd wilt u steken in onderhoud?
- Hoeveel geld heeft u beschikbaar?
De informatie die u verzamelt bij het stellen van deze vragen kunt u meenemen in uw beplantingsplan.
Uw huis op een slimme manier verwarmen is goed voor het milieu. Maar het levert u ook een lagere energierekening op. Met deze vier handige tips van Milieu Centraal verwarmt u uw huis op een slimme manier.
- Verwarm alleen de ruimtes in huis die u gebruikt. Hierdoor bespaart u al snel 100 m³ gas per jaar (100 euro).
- Zet uw thermostaat een graad lager dan normaal. Hierdoor bespaart u jaarlijks gemiddeld 120 m³ gas per jaar (120 euro). 19 graden is voor de meeste huizen warm genoeg.
- Zet uw verwarming ’s nachts op 15 graden. Wanneer u vloerverwarming hebt zet dan uw thermostaat op 17 of 18 graden, anders duurt het te lang voordat het huis warm is. Met deze kleine ingreep bespaart u gemiddeld 125 m³ gas per jaar (125 euro).
- Is er niemand thuis? Zet dan uw thermostaat op 15 graden. U huis hoeft dan ’s ochtend niet op te warmen. Wanneer u dit 4 dagen in de week doet, bespaart u gemiddeld 120 m³ gas per jaar (120 euro). Let op! Heeft u vloerverwarming zet dan uw thermostaat op 17 of 18 graden.