Tegelwippen houdt het hoofd koel
Tot 31 oktober strijden 10 gemeenten tegen elkaar in de Twentse poule van het NK Tegelwippen. Deelnemers wippen de tegels uit hun tuin en vervangen deze door gras, bloemen, planten en bomen. Op dit moment staat de gemeente Losser aan kop met 452,15 gewipte tegels per 1000 inwoners, gevolgd door Wierden (451,96) en Hengelo (395,94). Een kampioenschap met een hoger, gemeenschappelijk doel: Nederland niet alleen klimaatbestendiger maken, maar ook fijner voor insecten en dieren. Ten slotte wordt je tuin er veel mooier van!
Van een straatstenen steppe naar een bloeiende oase
Hoe begin je eigenlijk met tegelwippen? En wat levert het je allemaal op? Hovenier Freek uit de gemeente Rijssen-Holten, die samen met zijn vrouw al twee jaar bezig is met tegelwippen, vertelt zijn verhaal en geeft tips: ‘We zijn gewoon gaan breken en herinrichten. We hebben denk ik zo’n beetje 16 vierkante meter aan straatwerk verwijderd. Daar is allemaal groen voor in de plaats gekomen.’ Fruitbomen, bossalie, kattenkruid, rozen en braamstruiken. Freek veranderde zijn tuin van een straatstenen steppe naar een bloeiende oase.
Groen geeft rust
Waarom Freek voor een groene tuin koos? Daar kleven volgens hem veel voordelen aan. ‘Als je alles vol hebt liggen met straatstenen, dan wordt je tuin veel warmer. Nu hebben we bijvoorbeeld een heel grote pergola gebouwd, volledig bedekt met blauweregen voor de natuurlijke verkoeling. Onze tuin ligt op het zuiden, dus als het warm weer is, is het daar ook héél warm’, vertelt hij. ‘Hoe meer groen, hoe koeler je tuin. Dat kan wel vier graden schelen!’ Je hoofd koel kunnen houden is een echte verademing. Dat merkt Freek ook. ‘Groen geeft rust. Ik geniet gewoon van de natuur om mij heen.’
Een fijne tuin voor mens en dier
Freek is niet de enige die van zijn tuin geniet. Er komen ook veel vogels en eekhoorns langs. Die zag hij voorheen nooit. ‘Als je tuin helemaal bestraat is, vinden dieren daar niets aan. Ze blijven dan weg.’ Bonus: het groen trekt ook insecten aan. ‘Vooral bijen en hommels,’ volgens Freek. ‘Ik heb bewust rekening gehouden met planten en bloemen die insecten aantrekken. Die kunnen mijn fruitbomen dan op een natuurlijke wijze bestuiven.’ Zo staat er het hele jaar wel wat te bloeien!
Begin met kleine stapjes
Als je dan zo kijkt naar je tuin: waar begin je dan? ‘Als je tegels hebt liggen, haal er gewoon een paar uit en zet er een plant voor in de plaats’, oppert Freek. ‘Begin met kleine stapjes, je hoeft niet alles gelijk te veranderen.’ Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met kijken wat je nou écht nodig hebt aan leefruimte. ‘Waar moet je lopen, waar kun je zitten. Bestraat alleen wat je écht nodig hebt.’ Ook moet je gewoon durven, vindt Freek. ‘Mensen zijn gauw geneigd om alle plantjes aan de zijkant te zetten. Ik denk dat je juist moet durven om een boom midden in je tuin te zetten. Dat maakt het beeld veel mooier.’
Een groene tuin kost juist minder moeite
Ook geeft Freek de tip om je tuin niet te netjes te houden. ‘Als je elk blaadje meteen opruimt, dan wordt je bodem steeds armer. Wormen hebben dan niets te eten, dus die vertrekken.’ In plaats daarvan kun je beter wat blaadjes in de border laten liggen. Bladafval laat ik zoveel mogelijk liggen,’ vertelt Freek. Zelf je steentje bijdragen? Een groene tuin hoeft niet veel te kosten. Voor het aanplanten van bomen heeft hij vanuit de gemeente subsidie gekregen. ‘Groen geeft rust, kost minder moeite én minder geld dan gedacht. Wip-wip, eh, win-win dus!
Zelf ook je steentje bijdragen?
Op Groenblauw Twente vind je tips en trucs om aan de slag te gaan met je eigen tuin. Zo werken we samen toe naar een groen Nederland!