Het duurzame verhaal van de familie Dekker
Toen hun (stief)zoon uit huis ging, besloten meneer en mevrouw Dekker op zoek te gaan naar een opknapwoning. Die vonden ze in Holten, waar ze nu al anderhalf jaar met veel plezier wonen. Al snel
ontstond de wens om hun nieuwe woning zo duurzaam mogelijk te maken. De familie is druk aan het verbouwen en vertelt graag hoe ze hun huis met behulp van de energielening van de gemeente stap voor
stap duurzamer maken.
Goed voor de planeet en goed voor jezelf
De familie Dekker had meerdere redenen om voor duurzaamheid te kiezen. “Natuurlijk doen we het voor de planeet,” vertelt meneer Dekker enthousiast, “maar het is ook goed voor je portemonnee. En we zaten toch midden in een verbouwing, dus dan kun je het net zo goed meteen goed aanpakken.”
Meer mogelijk met de energielening
Tijdens het verbouwen kwamen er steeds meer ideeën om het huis nog duurzamer te maken. “Hoe langer je bezig bent, hoe meer je tegenkomt dat ook beter en mooier kan,” zegt meneer Dekker. Nadat de familie Dekker had besloten wat ze wilden verduurzamen, kwamen ze uit bij de energielening. “Het kwam allemaal samen. We hadden natuurlijk al een hypotheek en een klein bouwdepot. Maar we wilden meer doen dan daarmee mogelijk was. Je budget is bij een verbouwing altijd sneller op dan je denkt. Dankzij de energielening konden we tegen een lage rente extra geld lenen om onze duurzame plannen uit te voeren.”
Het aanvragen van de energielening ging volgens meneer Dekker ook heel soepel. “Dat was echt supergoed te doen! Ik werd heel goed geholpen door de medewerkers van de gemeente en een week later had ik de lening.”
Duurzaam van vloer tot dak
Met de energielening kan de familie Dekker veel verduurzamen. Zo gaan ze de vloer isoleren en vloerverwarming aanleggen, hebben ze de muren en het dak geïsoleerd, een warmtepomp geplaatst en gaan
ze de oude ramen vervangen door triple glas. Ze denken er zelfs aan om regenwater te gaan gebruiken voor het doorspoelen van het toilet.
De familie woont nog niet in het deel van het huis dat ze verbouwen. Maar ze merken al wel het resultaat van de duurzame maatregelen die ze tot nu toe hebben genomen. “Eerst waaide het door het rieten dak. We maakten ons dan zorgen over de cv-ketel als het vroor. Dan moest er een kacheltje bij,” vertelt meneer Dekker. “Daar maken we ons nu niet meer druk om. Ook de spouwmuurisolatie werkt enorm goed.”
Zou dit allemaal gelukt zijn zonder de energielening? “Dat zou een stuk moeilijker zijn geweest,” geeft meneer Dekker toe. “We hadden dan andere keuzes gemaakt, omdat niet alles binnen ons budget paste. Bijvoorbeeld door de cv-ketel alleen te vernieuwen, in plaats van te vervangen door een warmtepomp.”
Met alle duurzame maatregelen die ze nu genomen hebben, hoopt meneer Dekker een A+++ energielabel voor het huis te krijgen. “Dankzij de energielening heb ik er alle vertrouwen in dat ons huis echt duurzaam wordt.”
Wilt u de energielening ook aanvragen?
Kijk dan bij het overzicht van subsidies en leningen voor alle mogelijkheden.
Wilt u uw huis verduurzamen, maar weet u niet hoe of waar u moet beginnen? Plan dan een gratis adviesgesprek met een energiecoach:
Of kom langs in het Energieloket aan de Elsenerstraat 2 in Rijssen op:
- Maandag, van 10.00 tot 17.00 uur.
- Donderdag, van 13.00 tot 20.00 uur.
- Vrijdag, van 10.00 tot 17.00 uur.