Erfgoedbeleid
De gemeente heeft bepaalde wettelijke taken op het gebied van erfgoedzorg, vergunningverlening en subsidieverlening. Hier leest u meer over de inhoud van het erfgoedbeleid van de gemeente.
Monumentaal, karakteristiek en waardevol
Als gemeente vinden wij het belangrijk monumentale gebouwen en andere historisch waardevolle objecten te behouden. Dit doen we door gebouwen aan te wijzen in drie ‘divisies’: waardevol, karakteristiek en monumentaal. Voor alle drie gelden verschillende regelgeving en mogelijkheden voor dienstverlening en financiële ondersteuning. Voor meer informatie, zie bescherming van erfgoed en informatie voor eigenaren.
Rijksmonumenten
P.M.
Landschap
Boven het maaiveld vormt het (cultuur)landschap, naast de gebouwde omgeving, een belangrijk onderdeel van de identiteit en het aanzien van de gemeente. We kijken welke rol we als gemeente kunnen spelen in de omgang met bepaalde landschapselementen in het behoud van dit culturele erfgoed.
De gemeente moet cultuurhistorisch waardevolle landschapselementen, zoals ‘holle’ wegen, opnemen in landschapsbeleidsplannen. Deze taken zijn opgenomen in het vastgestelde Landschapsontwikkelingsplan 2008 (LOP 2008). P.M.
Archeologie en cultuurlandschap
P.M.
Archeologische vondst
Archeologische vondsten moet u melden. Dit doet u digitaal bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Een archeologische vondst zijn bijvoorbeeld oude munten of vazen die heeft gevonden in een bouwput. Ook als u oude voorwerpen onder water heeft gevonden, moet u dit melden. Bijvoorbeeld delen van een scheepswrak.
Voor het opgraven van archeologische voorwerpen met een metaaldetector moet u een certificaat hebben.
De basis van alle regelgeving over zorg voor het cultureel erfgoed is opgenomen in de monumentenwet van 1988. Het gaat hierbij om de bescherming van cultureel erfgoed (gebouwen en objecten, stads- en dorpsgezichten en archeologische waarden) en archeologisch onderzoek.
In Nederland zijn drie bestuurslagen verantwoordelijk voor erfgoed- en monumentenzorg: het Rijk, provincies en gemeenten. Het Rijk en de provincie hebben een aantal uitgangspunten, waar de gemeente zich aan moet houden:
- Behouden: Het behoud van erfgoed dat als waardevol en belangrijk wordt gezien voor de samenleving (archeologie, cultuurlandschap, beschermde monumenten)
- Ontwikkelen: Cultureel erfgoed is een belangrijke inspiratiebron voor ruimtelijke ontwikkeling, zodat de ruimtelijke kwaliteit en identiteit verder versterkt worden.
- Beleven: Het zien en beleven van erfgoed leidt tot waardering van de eigen leefomgeving. Om erfgoed te zien en op te merken is het nodig om goed te (leren) kijken. Hierbij kan de gemeente ondersteunen.
In de regels zit speelruimte om zelf beleid op te stellen voor cultuurhistorische waarden op het gemeentelijk grondgebied.
De verantwoordelijkheid van de gemeente is gegroeid
In de laatste vijftien jaar heeft de gemeente een steeds groter deel van de verantwoordelijkheid gekregen voor de instandhouding, de ontwikkeling en de beleving van het lokale culturele erfgoed. De gemeente is hét aanspreekpunt voor monumentenzorg en eigenaren van monumenten. Ook vindt via de gemeente contact plaats met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en andere organisaties/instanties die werkzaam zijn op het gebied van monumentenzorg. De gemeente adviseert onder andere over subsidies en onderhoud aan monumenten en heeft ook een belangrijke rol bij het toezicht op monumenten en begeleiding van restauraties.
Erfgoedbeleid in Rijssen-Holten
Het doel van de gemeente Rijssen-Holten is om voor haar bewoners en bezoekers een prettige woon- en leefomgeving te creëren en in stand te houden. De gemeentelijke ambities op het gebied van het ruimtelijk erfgoed, zowel voor wat betreft het erfgoed als de ruimtelijke kwaliteit, krijgen inhoud en waardering door het gebruik en de beleving van de woon- en leefomgeving, door jong en oud.
De gemeente wil daarom het zorgvuldig behoud van de in cultuurhistorisch opzicht waardevolle gebouwen, gebieden, landschapselementen en – structuren bevorderen. Waar het kan wordt ontwikkeling mogelijk gemaakt en worden nieuwe passende functies – herbestemming – toegestaan. Inpassing van het erfgoed in nieuwe stedelijke en landschappelijke structuren wordt bevorderd. Door middel van gerichte activiteiten en communicatie wordt de beleving van erfgoed en ruimte versterkt. Zo levert het ruimtelijk erfgoed een essentiële bijdrage aan de identiteit van de eigen woon- en leefomgeving.
De inzet voor erfgoed is nooit klaar. Erfgoed vraagt doorlopend aandacht en moet dit blijven krijgen. Dat kan door promotie, kennis en netwerkopbouw bij jong en oud, instandhouding, (bescherming), financiën, en praktische hulp bij het onderhoud. Erfgoed kan bij structurele aandacht en vaste activiteiten een duidelijke plek blijven innemen in de samenleving van Rijssen-Holten.
Over algemene beleidsuitgangspunten op het gebied van erfgoed wordt het college geadviseerd door de erfgoedadvieskamer.
Erfgoed en de omgevingswet
P.M.