Erfgoed op de kaart
In de gemeente zijn vele soorten ruimtelijk erfgoed aanwezig. Om deze op overzichtelijke wijze weer te geven, wordt informatie verwerkt in lokale en nationale, (digitale) kaarten en informatiedepots.
Er wordt gewerkt aan een interactieve Erfgoedkaart. Daarop zijn straks alle rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten te vinden, voorzien van een foto en beschrijving. Ook de karakteristieke panden worden toegevoegd.
Kaarten
Voor het aanwezige erfgoed in de provincie bezoekt u de Cultuurhistorische waardenkaart Overijssel. Voor monumentale bomen in de gemeente, kunt u de Bomenkaart bekijken. Op platforms als Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en HisGIS zijn kaarten te vinden van heel Nederland.
De Cultuurhistorische @tlas
In samenwerking met Het Oversticht is in 2002 de Cultuurhistorische @tlas gemaakt. Op deze digitale atlas wordt een overzicht gegeven van de cultuurhistorische waarden die in de gemeente aanwezig zijn. De cultuurhistorische atlas biedt informatie over historische landschapsstructuren, bouwkundige monumenten en archeologische vindplaatsen in kaarten, foto’s en toelichting. Op deze manier is de cultuurhistorische informatie snel en gemakkelijk beschikbaar gemaakt voor geïnteresseerde burgers en liefhebbers van cultuurhistorie. Ook bij het maken van (ruimtelijk) beleid en bestemmingsplannen kan gebruik worden gemaakt van deze gegevens. Door de komst van de Archeologische waarden- en beleidskaart en het bijwerken van de gemeentelijke monumentenlijst is de @tlas verouderd en wordt er aanbevolen deze te actualiseren. De @tlas is in te zien via de site van Provincie Overijssel.
Landschapsbiografie
De Landschapsbiografie, gemaakt door Martijn Horst van Landschap Overijssel beschrijft de ontstaansgeschiedenis van ons landschap. Daarin staat in 72 pagina’s wat de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal samenbindt. In het document kan iedere streekbewoner de wortels van zijn woongebied opduikelen. In 3 kaarten kun je door de tijd terugkijken en zien hoe het gebied zich na de ijstijd heeft ontwikkeld, waar de zandruggen liggen, de heidegebieden, waar bos is aangeplant, en waar de nederzettingen ontstonden. Tot en met de ruilverkavelingen aan toe. De landschapsbiografie is hier te bekijken.
Het archief
Via het gemeentelijk archief is het mogelijk informatie op te vragen over de geschiedenis van uw familie (stamboomonderzoek) of over een woonhuis, bedrijf, buurt of de gemeente zelf.
Monumenten
Voor een overzicht van rijks- en gemeentelijke monumenten kunt u kijken op de website van Rijksmonumenten.