Het verhaal van James en Albert
Op de avond van 8 april 1945 slaat het noodlot toe voor James Ernest England. Samen met zijn collega’s Albert Bushensky en Bjarne Tangen rijdt hij in een pantservoertuig langs het spoor in Holten, als een fout afgestelde granaat inslaat en een voltreffer maakt. Nog maar 4 weken tot de bevrijding. Alleen Tangen overleeft die avond, met in zijn hoofd de herinnering aan zijn geliefde makkers.
Opdat wij niet vergeten
Aan de Eekhoornweg in Holten ligt een klein stukje Canadees grondgebied, geschonken door de gemeente Holten na de Tweede Wereldoorlog. Hier liggen in totaal 1394 Canadese soldaten begraven, die toen hebben gestreden voor de bevrijding van Oost- en Noord-Nederland. Soldaat England ligt begraven op veld 1, rij A, graf 1. Door die plek en zijn uitgebreide levensverhaal staat hij symbool voor de offers van de Canadese bevrijders.
Net als England hadden de Canadese militairen heel wat meegemaakt, ook zelfs op jonge leeftijd, soms jonger dan 18 jaar. Van meer dan de helft van de overledenen op de begraafplaats zijn verhalen bekend, vaak met bijpassende portretfoto’s. Deze zijn te lezen en vooral ook te bekijken en beleven in het bezoekerscentrum naast de begraafplaats. Voor nabestaanden (Canadees én Nederlands) is het belangrijk om op deze serene plek het graf van hun voorvaders en bevrijders te kunnen bezoeken en hun eigen geschiedenis te kunnen ontdekken. Daarnaast worden alle bezoekers eraan herinnerd dat we vrede niet altijd zomaar voor lief kunnen nemen.
4 en 5 mei
Drie jaar na de oorlog was de begraafplaats klaar en werd op 5 mei 1948 de eerste herdenking gehouden. Rond 4 mei vinden deze herdenkingen nog plaats en ze worden druk bezocht. Regelmatig zijn hierbij veteranen en nabestaanden aanwezig vanuit Canada, in 2024 zelfs een met de respectabele leeftijd van 101 jaar!