Het verhaal van Bernardina en Ernst
Bernardina van Langen en kapitein Ernst van Ittersum maken een middagwandeling door de tuinen. Even een frisse neus halen en even tijd om samen te zijn, weg uit hun aparte verblijfskamers. In deze tijd van het jaar verandert alles zo mooi van kleur, merken ze op.
Een huis van adel
Je ziet het eigenlijk al aan de lange oprijlaan, dit móet wel een belangrijk huis zijn. Een kasteel, of minstens een woning van een adellijke familie. En dat is het ook! Het is een historische havezate en buitenplaats, inclusief bijgebouwen, een gracht, tuinen, een parkbos en weilanden.
Tot 1631 was de havezate in het bezit van het adellijke geslacht Van Langen. Als erfdochter neemt Bernardina van Langen het grote huis mee in haar huwelijk met kapitein Ernst van Ittersum. Ineens was Van Ittersum de rechtmatige eigenaar, waardoor hij automatisch ook werd toegelaten tot de Ridderschap van Overijssel. Een ridderschap is trouwens niet te verwarren met een ridderorde, maar toch was het bijzonder. Als grondeigenaar en lid van de ridderschap had je namelijk in je eentje net zoveel stemrecht en politieke invloed als een hele stad.
Bij de adel thuis ging het er heel anders aan toe dan bij de meeste mensen. Zo waren er bedienden, die het hele huishouden deden en hadden de dames en heren aparte verblijfkamers om de dag in door te brengen, spelletjes te spelen en te lezen. Kortom, als je hier woonde, was het goed vertoeven!
Goed vertoeven, en nu nog!
Nadat de laatste adellijke bewoners in 1937 het pand achterlieten, raakte de Oosterhof in verval. De structuur van het gebouw was nog wel goed genoeg om er toevlucht te zoeken in barre tijden. Na de oorlog trokken er een aantal jonge families in, die destijds overal te maken kregen met een huizentekort.
Na de wederopbouw in de jaren 1966-67 liet de gemeente de buitenplaats van binnen en van buiten renoveren voor een nieuwe bestemming. Tot 1988 was de Oosterhof een opleidingscentrum voor kraamverzorgsters. Sindsdien kan iedereen op het terrein leren over de historie van Rijssen in het Rijssens Museum.