Het verhaal van Allard
Daar komt de burgemeester van Holten aan. Het is een mooie en zonnige, herfstachtige dag op de Smidsbelt, maar zijn paraplu heeft hij bij zich voor de zekerheid. Hij is bijna bij zijn werkkamer in het gemeentehuis, en wil natuurlijk wel met droge kleren aan de vergadertafel verschijnen!
Burgemeester Van der Borch van Verwolde
Van 1908 tot 1943 reist Baron van der Borch van Verwolde regelmatig op en neer van tussen zijn villa op de Holterberg en het gemeentehuis op de Smidsbelt. Hij is een man van stand: de eerste burger van Holten. Zijn telefoon- en huisnummer zijn beide 1. Ook op het nummerbord van zijn auto staat E1. Hij is namelijk de eerste in Overijssel die een auto heeft. Bovendien was hij van adel, oorspronkelijk Allard Philip Reinier Carel baron van der Borch van Verwolde én ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Maar bovenal is hij burgemeester en burgervader, komt hij op voor de belangen van de bevolking en zorgt hij voor maatschappelijke ontwikkeling. In zijn stad houdt hij een oogje in het zeil.
Na zijn overlijden in 1944 vond hij zijn laatste rustplaats in de monumentale grafkelder op de oude gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkhofsweg.
Gemeente Holten, het wapen en het gemeentehuis
Aan het einde van de 18e eeuw veranderde er veel in de Nederlandse politiek. In 1811 ging het toenmalige schoutambt Holten over in gemeente Holten. Pas in 1898 krijgt Holten een eigen wapen. Links op het wapen staat een voorstelling van de Maagd Maria met Christuskind. Dit staat voor het bisdom Utrecht, waar Overijssel deel van uitmaakt. Rechts staan drie varkenskoppen, die nu nog steeds rechts op het wapen van gemeente Rijssen-Holten te zien zijn. Deze varkens verwijzen naar het belang van de vroegere biggenhandel in Holten.
Bijna 100 jaar had Holten geen gemeentehuis, maar huurde de gemeente een ruimte in het pand van Jan Vincent, genaamd ‘kamer der gemeenten’. In 1906 werd aan de Dorpsstraat een nieuw gemeentehuis gebouwd en in gebruik genomen. Door de groei van de organisatie verhuisde de gemeente in 1988 naar wat nu het Kulturhus is aan de Smidsbelt. Sinds 2008 staat het gemeentehuis van Rijssen-Holten in Rijssen.
Het oude gemeentehuis werd toen overgenomen door Stichting ‘Oudheidkamer Hoolt’n’. De originele inrichting van de burgemeesters- en trouwkamer is er nog te bekijken.