Subsidies en leningen asbest verwijderen
Als gemeente willen we inwoners aanmoedigen om asbest te verwijderen. Daarom hebben we subsidies en leningen beschikbaar voor het verwijderen van asbest.
Let op: voordat u asbest verwijdert moet u altijd een sloopmelding doen. Dit kan via Omgevingsloket.
Heeft u een eigen woning met een asbestdak van maximaal 35 vierkante meter? Dan kunt u ervoor kiezen om het asbest zelf te verwijderen. U heeft dan misschien recht op de doe-het-zelfregeling. Bij deze regeling krijgt u:
- Een gratis asbestkit. In deze kit zit folie en persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze moet u gebruiken als u het asbest verwijdert. U kunt de asbestkit ophalen bij de gemeentewerf in Rijssen, Daltonstraat 2. Vergeet niet uw afvalpas en de brief met toestemming voor uw sloopmelding mee te nemen.
- Een vergoeding van de stortkosten van het asbestafval tot maximaal € 22,50 per 100 kilogram afval. Met deze vergoeding brengt u het afval (bijna) gratis naar 1 van de verschillende innamelocaties in de regio.
Gebruik voor deze subsidie het digitale aanvraagformulier.
Let op: voor deze subsidie gelden een aantal voorwaarden. Meer informatie hierover vindt u bij de Voorwaarden doe-het-zelf en vierkante meter bijdrageregeling. In de subsidieverordening leest u ook meer over deze bijdrage.
Laat u uw asbestdak verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf? Dan heeft u misschien recht op de vierkante meter bijdrageregeling. Bij deze regeling krijgt u een bijdrage van € 5,- per vierkante meter verwijderd asbest. Voor deze regeling maakt het niet uit hoe groot uw dak is.
Gebruik voor deze subsidie het digitale aanvraagformulier. Het bedrijf dat uw asbestdak verwijdert kan de subsidie ook voor u aanvragen. Meer informatie over deze subsidie vindt u in de subsidieverordening en de nadere regels.
Let op: voor deze subsidie gelden een aantal voorwaarden. Meer informatie hierover vindt u bij de Voorwaarden doe-het-zelf en vierkante meter bijdrageregeling. In de subsidieverordening en de nadere regels leest u ook meer over deze bijdrage.
Voor beide subsidieregelingen gelden voorwaarden:
- U moet altijd een sloopmelding doen voordat u asbest gaat verwijderen. Doe dit via het Omgevingsloket.
- De subsidie geldt voor dak- en gevelbeplating met asbest. Het asbest zit aan de buitenkant van het gebouw, in de buitenlucht.
- De subsidie geldt niet voor asbestdaken waarbij het asbest aan de binnenkant van het gebouw zit. U kunt de subsidie ook niet aanvragen voor andere materialen met asbest. Denk aan brandwerende platen bij kachels of cv-ketels, ventilatiekanalen of de onderlaag van oude vloerbedekking.
- De subsidie geldt voor alle manieren waarbij u het asbest verwijdert. Denk aan het vernieuwen van het dak of complete sloop van het gebouw.
- U kunt de subsidie pas aanvragen nadat u het asbest verwijderd heeft. Bij uw aanvraag moet u een aantal gegevens invullen die u na het verwijderen krijgt.
- U kunt de subsidie alleen aanvragen als u (een) eigenaar van het gebouw bent. Of u moet kunnen bewijzen dat u de subsidie aanvraagt namens de eigenaar.
- Wij beoordelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Als de subsidie voor dit jaar op is, nemen wij uw aanvraag mee naar het volgende jaar. U krijgt hier bericht over.
Heeft u niet genoeg spaargeld en kunt u geen hypotheek of lening krijgen om het asbest te verwijderen? Dan kunt u de Maatwerklening aanvragen. De eerste 3 jaar betaalt u geen rente en hoeft u de lening nog niet terug te betalen. Na die 3 jaar berekenen wij hoeveel u per maand moet terugbetalen. Daarbij kijken wij naar wat u maandelijks kunt missen.
Let op: op het moment dat u de asbestmaatwerklening aanvraagt, heeft u een offerte nodig voor het verwijderen van het asbest.
Als u 58 jaar of ouder bent kunt u gebruikmaken van de Verzilverlening. U gebruikt dan de overwaarde van uw huis om de kosten te betalen. Zo blijven de kosten die u maandelijks betaalt gelijk. Let op: bent u jonger dan 58 jaar? Dan kunt u gebruikmaken van de Maatwerklening.
Let op: voor deze subsidie gelden een aantal voorwaarden. Meer informatie hierover vindt u in de Verordening leningen asbestsanering gemeente Rijssen-Holten.
Heeft u geen recht op de asbestsubsidie of wilt u meteen verduurzamen? Dan kunt u misschien gebruikmaken van 1 van onderstaande subsidies of leningen.
Landelijke Energiebespaarlening van het Warmtefonds
U mag tot 50% van de landelijke energiebespaarlening gebruiken voor het verwijderen van uw asbestdak. Met die lening kunt u ook uw woning isoleren of zonnepanelen plaatsen.
Provinciale subsidie: asbest eraf, zon erop
Verwijdert u uw asbestdak en plaatst u zonnepanelen op uw nieuwe dak? Dan kunt u subsidie aanvragen bij de Provincie Overijssel.
Energielening Rijssen-Holten
Wilt u uw woning nog verder verduurzamen? Deze energielening kunt u gebruiken als u uw huis wilt isoleren, zonnepanelen wilt plaatsen of overstapt naar een (hybride) warmtepomp.