Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Winterweer

Het winterweer heeft grote invloed de situatie op de wegen. Onze medewerkers van de gladheidsbestrijding werken op met man en macht om de hoofdroutes in Rijssen en Holten schoon te houden. 

Gladde wegen en fietspaden kunnen gevaarlijke situaties opleveren. De gemeente probeert dit te voorkomen. Bijvoorbeeld door te strooien met zout of sneeuw van de weg te schuiven met sneeuwschuivers. We strooien preventief. Dat betekent dat we strooien voordat het daadwerkelijk glad is.

Afvalinzameling

Bij echt winters weer kan het voorkomen dat we geen afval inzamelen. Mocht dit aan de orde zijn, dan communiceren wij hierover op diverse kanalen. Kijk voor een volledig overzicht van inzamelmomenten op mijnafvalwijzer.nl of in de MijnAfvalwijzer app (iOS en Android).

De wegen in Rijssen-Holten hebben een prioritering van 1 tot en met 3. Bij het strooien geven we prioriteit aan wegen met categorie 1. Het gaat om:

  • grote wegen
  • ontsluitingswegen
  • busroutes
  • fietspaden

Andere wegen komen aan de beurt zodra dat mogelijk is. Op de prioriteitenkaart ziet u welke prioritering een weg heeft.

Gevaarlijke situaties kunt u melden via het meldformulier op deze website. In het meldformulier kunt u kiezen voor de categorie Verkeer > Gladheid.

U kunt uw melding ook doorgeven op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur telefonisch via (0548) 85 48 54.

Bij ijzel wordt preventief gestrooid. Door een laagje zout tussen de sneeuwlaag op de weg en de regen voorkomen we zoveel mogelijk dat het aan gaat vriezen en er ijzel ontstaat. Ook bij het strooien tegen ijzel wordt gebruikgemaakt van de prioriteringskaart.

De gemeente houd bij het strooien rekening met een prioritering. De meeste fietspaden hebben, net als grote wegen, ontsluitingswegen en busroutes, de eerste prioriteit. Stoepen hebben geen prioritering gekregen.

De gemeente houd bij het strooien rekening met een prioritering. De meeste fietspaden hebben, net als grote wegen, ontsluitingswegen en busroutes, de eerste prioriteit. Andere wegen komen aan de beurt zodra dat mogelijk is. Parkeerplaatsen en voor vervoer bereikbare tegelpaden hebben een lage prioritering en komen hierna pas aan de beurt.

We strooien eerst de wegen met de hoogste prioriteit. Dit zijn grote wegen, ontsluitingswegen, busroutes en de meeste fietspaden. Andere wegen komen aan de beurt zodra dat mogelijk is.

Nee, dit doet de provincie. Meer informatie hierover vindt u op de website van de provincie Overijssel.

Omdat de Sallandse Heuvelrug een Natura 2000 gebied is, mag hier niet gestrooid worden. De Toeristenweg is daarom vanwege de verkeersveiligheid afgesloten vanaf dagcamping de Holterberg tot aan het bezoekerscentrum in Nijverdal.

  • Met een sneeuwruimer, bezem, zand of keukenzout kunt u uw eigen stoep schoon en veilig maken. Denk ook aan buren die minder valide zijn.
  • Wacht niet te lang met het sneeuwruimen. Als de sneeuw vastvriest, is het veel moeilijker weg te krijgen.
  • U kunt strooizout halen bij de lokale ondernemers. Strooi zout vooral op plekken waar mensen overheen lopen of rijden. Anders werkt het zout niet goed.
  • Bij sneeuw is het beter om eerst te vegen en – als het nodig is – daarna pas te strooien.
  • Om een dikke ijslaag begaanbaar te maken, kunt u beter zand strooien dan zout.
  • Zout is niet erg milieuvriendelijk. Het kan wortels van planten en bomen beschadigen. Gebruik daarom niet meer dan nodig is.
  • Een handje (strooi)zout is genoeg voor bijna 10 vierkante meter.
  • Probeer brandkranen in de directe omgeving van uw woning sneeuwvrij te houden, Zo verliest de brandweer geen kostbare tijd in geval van nood.
  • Houd uw daken in de gaten en controleer waar kan of deze bestand zijn tegen het dragen van de grote hoeveelheid sneeuw.

Er is geen gratis strooizout beschikbaar vanuit de gemeente.