Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Vraag en antwoord afval scheiden

Beter Allemaal Afval Scheiden: dit kan alleen als we ook weten hoe we dat kunnen doen. In het menu vindt u een overzicht van vragen en antwoorden die tijdens de campagne naar voren zijn gekomen. Heeft u een vraag die er niet bij staat? Mail deze dan naar communicatie@rijssen-holten.nl!

Ik wil best mijn afval scheiden, maar hoe kom ik er het snelst achter in welke bak iets moet?

Een paar handige manieren om hier achter te komen: Gebruik de app AfvalWijzer of de website www.mijnafvalwijzer.nl. Hierin staat een afvalABC, waar heel veel voorkomende producten staan en in welke bak ze thuishoren. Een andere handige website is www.afvalscheidingswijzer.nl.

Waarom kiest de gemeente er voor om het GFT afval elke twee weken op te halen en PMD en restafval 1x per vier weken?

De reden waarom GFT vaker wordt opgehaald dan PMD en restafval, is omdat GFT afval eerder gaat stinken. Als we GFT minder vaak inzamelen, zorgt dit voor meer overlast. En meer overlast zorgt weer voor minder scheiden. Als u het niet redt met de PMD container, dan kunt u gratis een extra container aanvragen.

Wilt u geen extra PMD container? Dan kunt u het PMD (toevoegen) afval ook zelf wegbrengen naar een van de containers bij u in de buurt, bijvoorbeeld als u boodschappen gaat doen.

Ik woon in appartement en daar kan ik mijn GFT afval niet gescheiden inleveren

Op aanvraag bieden we wel mogelijkheden aan GFT apart op te halen bij appartementen. Maatwerk oplossingen kunnen we bespreken, u kunt hiervoor contact opnemen via afval@rijssen-Holten.nl.

Hoe voorkom ik stank en ongedierte in mijn container?

Vervelende geur in uw container ontstaat door rottende (etens)resten. Dit trekt vliegen en daarmee maden aan. Hoe kunt u dit tegengaan?

  • Zet de container niet in de zon
  • Zorg dat de inhoud van uw container niet te nat is. Leg een stukje krant of een lege eierdoos op de bodem van de container tegen overtollig vocht en een kleinere kans op achterblijvende resten.
  • Zet de deksel van de gft-container op een kier, door er bijvoorbeeld een houten lat tussen te leggen.
  • Maak de container regelmatig schoon.
  • Laat bij langdurige afwezigheid, bijvoorbeeld vakantie, de gft-container leeg achter.
  • Is er sprake van ongedierte? Houd de deksel van de gft-container dan gesloten om te voorkomen dat vliegen/insecten eitjes in het gft-afval leggen. Voor maden geldt juist het tegenovergestelde: maden houden niet van lucht, dus leg in het geval van maden een houten lat of iets dergelijks tussen de deksel en de container.
  • Hang mottenballen aan de grijze en/of groene container om maden te voorkomen. Vliegen kunnen niet tegen die geur.
  • Stop een paar takjes klimop of lavendel in de container om ongedierte te voorkomen en een nare geur tegen te gaan.
  • Strooi zout langs de rand van uw container: daarmee blijven eventuele maden in de bak.

Waar laat ik mijn chipszak?

Uw lege chipszak mag in de PMD container. Antwoorden op deze en andere vragen kunt u ook vinden in de app AfvalWijzer en op de website www.mijnafvalwijzer.nl.

Ik heb veel PMD afval. Kan ik een extra container aanvragen?

Als u het niet redt met de PMD container, dan kunt u gratis een extra container aanvragen. Wilt u geen extra PMD container? Dan kunt u het PMD-afval ook zelf wegbrengen naar 1 van de afvalbrengpunten.

Wordt het plastic echt wel afzonderlijk verwerkt of komt het bij de inzamelaar alsnog op een grote hoop?

Ja, het PMD wordt echt gesorteerd. Daarna wordt gekeken in welke soorten het hergebruikt kan worden. Gebruik je een plastic zak voor het scheiden van je PMD afval? Kies dan voor een transparante zak; zo kan de afvalverwerker beter zien of het allemaal het juiste afval is.

Hoe zit het met bedrijfsafval? Daar kan PMD niet worden gescheiden.

Als gemeente zijn we alleen verantwoordelijk voor de inzameling van huishoudelijk afval. Organisaties hebben zelf keuze in de partij die hun afval inzamelt. Daarbij kan ook gekeken worden hoe een afvalverwerker om gaat met afvalscheiding.

Mogen de deksels op glazenpotten mee in de afvalbak?

Ja, metalen doppen en deksels mogen gewoon mee de glasbak in. Zorg ook dat de fles of pot zoveel mogelijk leeg is. Omspoelen is niet nodig, dat is zonde van het water.

Waar kan ik mijn glasafval kwijt?

In de app AfvalWijzer en de website www.mijnafvalwijzer.nl vindt u een overzicht van locaties waar u uw glas in kunt leveren.

Waar kan ik mijn papier en karton kwijt?

In de app AfvalWijzer en de website www.mijnafvalwijzer.nl vindt u een overzicht van locaties waar u uw huishoudelijke oude papier in kunt leveren en partijen die papier inzamelen.

Karton zoals dat in normale hoeveelheden vanuit een huishouden ingebracht wordt, kan door verenigingen worden ingenomen. Bij huishoudelijk karton kunt u denken aan kleine kartonnen verpakkingen van etenswaren, zoals macaroni of ontbijtgranen.

Ik heb grote stukken en/of veel karton. Waar kan ik dit inleveren?

Als inwoner kun u uw grote en/of veel stukken karton inleveren bij een van de gemeentelijke afvalbrengpunten. Denk bijvoorbeeld aan grote stukken karton va nieuwe meubels.

Als bedrijf of organisatie valt het papieren en kartonnen afval onder bedrijfsafval. Een bedrijf is zelf verantwoordelijk voor de afvoering van het bedrijfsafval. Dit betekent dat het niet ingeleverd kan worden bij een van de gemeentelijke afvalbrengpunt.

Ik heb veel oud papier door ongeadresseerd reclamewerk. Dit wil ik niet meer ontvangen. Wat kan ik doen?

Sinds 1 januari 2021 is in gemeente Rijssen-Holten de ja/ja-sticker ingevoerd. Wanneer u geen ja/ja-sticker op uw brievenbus heeft, dan geeft u aan geen ongeadresseerd drukwerk in uw brievenbus te willen ontvangen. Voor de bezorging van huis-aan-huisbladen verandert er niets.

Wanneer u regelmatig gebruik maakt van de voordelen uit ongeadresseerd reclamedrukwerk, zoals folders, kunt u een ja/ja-sticker plakken vanaf januari 2021 of het drukwerk digitaal bekijken of afzonderlijk bestellen.

Waarom is de ja/ja-sticker ingevoerd?

Er komt nog teveel reclamedrukwerk ongelezen bij het papierafval. De gemeente wil graag minder afval per inwoner. Deze maatregel moet leiden tot minder papierafval. En minder afval betekent een efficiënter gebruik van grondstoffen en minder CO2-uitstoot.

Welke alternatieven zijn er om ongeadresseerd reclamedrukwerk te bekijken?

  1. Reclamefolders digitaal bekijken: De meeste reclamefolders zijn ook digitaal te bekijken. Er zijn verschillende websites die een overzicht van alle reclamefolders aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn reclamefolder.nl, folderz.nl, en allefolders.nl.
  2. Reclamefolders via de post ontvangen: Wilt u toch papieren folders ontvangen, maar niet alle? Ga dan naar de website kiesjefolders.nl en kies de folders die u graag wilt hebben. Ze worden voorzien van een sticker met uw adres en per post u thuisbezorgd. Vraag zo nodig een familielid of één van uw buren om te helpen.

Welke sticker heb ik nodig?

Hieronder vindt u een overzicht waarin te zien is wat er bezorgd wordt bij welke sticker. Het overzicht geeft de situatie weer die geldt vanaf 1 januari 2021.

Soort sticker Ongeadresseerd reclamedrukwerk bezorgd Ongeadresseerde Huis-aan-huisbladen bezorgd
Ja / Ja sticker Ja Ja
Nee / Ja sticker Nee Ja
Nee / Nee sticker Nee Nee
Geen sticker Nee Ja

Hoe kom ik aan een ja/ja-sticker?

U kunt de ja/ja-sticker ophalen bij:

  • gemeentehuis, Schild 1 Rijssen
  • Plus Ter Maat, Beatrixplein 10 Rijssen
  • Jumbo, Laan Oud-Indiëgangers 5 Rijssen
  • Jumbo, Boomkamp 34 Rijssen
  • Tuincentrum Veneslagen, Holterstraatweg 170 Rijssen
  • Kulturhus, Smidsbelt 6 Holten
  • Apotheek Holten, Vrijheidslaan 9 Holten
  • Mini Kulturhus Dijkerhoek, Maatmansweg 1 Holten

Ik krijg de grote container nooit vol. Is het mogelijk een kleinere grijze container aan te vragen?

Ja dat is mogelijk. Dit regelt u snel en makkelijk via onze website. Het tarief voor een kleine container is hetzelfde als voor een grote.