Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Gemeente Rijssen-Holten

Online
Brandbook


Alles op 1 plek, makkelijk gedeeld, alles in dezelfde stijl


Bij een professionele organisatie hoort een professionele uitstraling. Daarom is vanuit Communicatie dit online brandbook opgesteld. Hierin leggen we uit aan welke richtlijnen alle externe en interne uitingen moeten voldoen. Stuur deze pagina ook altijd naar een opdrachtnemer wanneer je uitingen extern laat opmaken. Zo zorgen we er samen voor dat de gemeente Rijssen-Holten een herkenbare en eenduidige uitstraling heeft.

Heb je vragen over het brandbook? Neem dan contact op met team FKC, Communicatie

Logo en gemeentewapen

Hoofdstuk 1


Het logo is altijd in de verhouding 5 op 1 (breedte/hoogte). Wanneer de hoogte (x) van het logo 30 mm is, dan is de totale grootte van het logo 150 x 30 mm. De marge rondom het logo waar geen tekst, beeld of illustratie in de buurt mag komen is 2/3 van de hoogte (x). Bij een hoogte van 30 mm is de marge dus 20 mm en bij een hoogte van 15 mm is de marge 10 mm.

Het gemeentelogo bestaat uit een woordmerk (strakke schreefloze letters) en een beeldmerk (halfronde vormen). Het logo is opgebouwd uit de kleuren donkerblauw (zakelijk en koel) en paars (warm en dynamisch).

De wijde spatiëring van de letters geeft openheid aan. De halfronde vormen zijn een grafische weergave van waterkringen. Hiervoor geldt de volgende metafoor: Centraal wordt een plan uitgewerkt (er wordt iets in het water gegooid). De waterkringen verspreiden zich, het plan heeft zijn uitwerking op de bevolkingsgroepen van de gemeente Rijssen-Holten. De kringen, die voor de verschillende groepen in de gemeente staan, zijn individueel maar ook allen onderdeel van het water. Ze staan in contact met elkaar en beïnvloeden elkaar. De halve cirkels zijn in een opgaande lijn geplaatst, als traptreden. Dit symboliseert de groei en ontwikkeling van de gemeente.

Het gemeentelogo is een uniek en herkenbaar beeld van de gemeente. Het is beschermd, de gemeente heeft het auteurs- en merkrecht. Daarom is het gebruik van het logo door particulieren, verenigingen, bedrijven of instanties zonder toestemming van de gemeente niet toegestaan. Externe partijen of organisaties mogen het gemeentelogo alleen gebruiken om aan te geven dat de gemeente subsidie geeft, samenwerkingspartner of opdrachtgever is.

Wat mag je wel met het logo doen?

Plaats het logo alleen op lichte ondergrond. Er zijn 2 alternatieven: het logo in 100% wit op de donkerblauwe huisstijlkleur of, bij uitzondering, het logo in zwart bij zwart-wit geprinte uitingen

Op deze afbeelding staan goede voorbeelden hoe het logo gebruikt mag worden. 1. Het logo van gemeente Rijssen-Holten in kleur (blauw en rood) staat op een lichte achtergrond. 2. Het logo van gemeente Rijssen-Holten in wit staat op een donkerblauwe achtergrond. 3. Het logo van gemeente Rijssen-Holten in zwart bij zwart-wit geprinte uitingen.

Wat mag je niet met het logo doen?

Plaats het logo niet op andere kleuren, op afbeeldingen of te dicht bij andere items. Houd de verhoudingen zoals beschreven in ‘Vaste maten voor het logo’. Trek het logo niet uit verhouding en geef het geen andere kleur.

Op deze afbeelding staan goede voorbeelden hoe het logo niet gebruikt mag worden. 1. Het logo van gemeente Rijssen-Holten in kleur (blauw en rood) staat op een gele achtergrond. 2. Het logo van gemeente Rijssen-Holten in wit staat op een donkerblauwe achtergrond, maar de verhouding klopt niet. 3. Het logo van gemeente Rijssen-Holten in wit met rood, uit verhouding getrokken en een foto op de achtergrond.
PapiermaatAfmetingRuimte rondom vrij
A575 x 15 mm10 mm
A475 x 15 mm10 mm
A390 x 18 mm12 mm
A1150 x 30 mm20 mm
A0210 x 42 mm28 mm

Het logo mag niet kleiner zijn dan de hierboven aangegeven formaten (standaardafmetingen). Alleen bij uitzondering en na goedkeuring van Communicatie mag het logo groter worden geplaatst

Gemeentewapen


Het wapen van Rijssen-Holten is het gemeentelijke wapen van onze gemeente. Het wapen werd bij Koninklijk Besluit op 18 augustus 2004 aan de gemeente verleend. De omschrijving luidt: “Gedeeld; I in azuur een rijstak van goud; II in goud drie zwijnskoppen van keel met slagtanden van zilver, boven elkaar geplaatst. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren.”

Het wapen bestaat uit een combinatie van de gouden tak van Rijssen en de zwijnenkoppen van Holten. De tak van Rijssen komt voor op een zegelafdruk uit 1511. Het is een sprekend wapen. “Riessen” ofwel boomtoppen van gevallen bomen wezen naar het oosten, de “holten” ofwel stammen wezen naar het westen. Rijssen ontstond ten oosten van het moeras, Holten aan het westen daarvan. Over de herkomst van de Holtense zwijnenkoppen is niets bekend.

Als gemeente gebruiken we het gemeentewapen af en toe. Bijvoorbeeld bij de communicatie over 775 jaar stad Rijssen.

Bij de afweging voor het gebruik kijkt team Communicatie onder andere naar de volgende punten:

  1. Er is een duidelijke band tussen de aanvrager en/of zijn product en de gemeente Rijssen-Holten.
  2. Het brengt de gemeente Rijssen-Holten positief onder de aandacht.
  3. Het wekt niet de indruk dat de productie/handel onder verantwoordelijkheid van de gemeente gebeurt.

Heeft u vragen over (het gebruik van) het gemeentelogo of gemeentewapen? Stuur dan een mail via de knop onder het logo.

Grafische elementen

Hoofdstuk 2


Hoofdkleuren huisstijl

Ondersteunende kleuren huisstijl

Blauw

Hex kleur:
#1CA2E5

RGB:
R: 28
G: 162
B: 229

CMYK:
C: 70
M: 15
Y: 0
K: 0

Pantone:
Nog te bepalen

Verfkleur:
Nog te bepalen

Foliekleur:
Avery 942 SC
Light Blue

Lichtblauw

Hex kleur:
#DEECF9

RGB:
R: 222
G: 236
B: 249

CMYK:
C: 13
M: 3
Y: 0
K: 0

Pantone:
Nog te bepalen

Verfkleur:
Nog te bepalen

Foliekleur:
Fullcolor drukken

Groen (alleen voor Sport & Beweeg)

Hex kleur:
#6EAD4f

RGB:
R: 110
G: 173
B: 79

CMYK:
C: 60
M: 0
Y: 75
K: 0

Pantone:
Nog te bepalen

Verfkleur:
Nog te bepalen

Foliekleur:
Fullcolor drukken

Lettertype


Standaardlettertype

Als primair lettertype gebruiken we Titillium Web.
Dit lettertype passen we toe in alle externe uitingen die professioneel worden vormgegeven.

Ondersteunend lettertype

Als secundair font gebruiken we Arial. Dit font gebruiken we voor documenten die iedere medewerker zelf maakt, zoals: brieven, mails, memo’s, verslagen en berichten op SIEM.

Blokjes & labels


De grootte van de blokjes is gelijk aan de vrije ruimte rondom het logo (2/3). Het logo wordt altijd in een ruimte van 4 x 10 keer het blokje. Zie hieronder uitgebeeld in illustratie.

Fotografie & Videografie

Hoofdstuk 3


Basisregels

Bij fotografie & videografie zijn een aantal basisregels opgesteld, zie de opsomming onder de uitklap ‘richtlijnen fotografie en videografie’. Ook zijn er vaste elementen die altijd terug moeten komen in een video, zoals een outro van de gemeente Rijssen-Holten. Een intro is ook mogelijk naar eigen inzicht met tekst of zonder tekst. Het intro- en outropakket voor video kun je aanvragen. Neem daarvoor contact op met team Communicatie.

  • Een video met tekst moet altijd voorzien worden van ondertiteling (closed caption).
  • Een video eindigt altijd met een outro aangeleverd door de gemeente.
  • Bij begeleidende teksten in een video of foto wordt er rekening gehouden met een duidelijk contrast tussen beeld en tekst.
  • Bij video of foto wordt er rekening gehouden met licht. Het beeld moet altijd een warm gevoel geven en geen grauwe, sombere uitstraling hebben.
  • Bij een video voor social media moet de aandacht gepakt worden in de eerste 3 seconden. Een video mag nooit langer duren dan 1 minuut.
  • Bij video met begeleidende teksten waarbij niemand spreekt moet een voice-over toegevoegd worden.
  • Geen onnodige visuals toevoegen (bijvoorbeeld blokjes over beeld zonder tekst).

Beeldbank

Momenteel zijn we nog bezig een beeldbank op te zetten.

Toegankelijkheid

Hoofdstuk 4


Toegankelijkheid gaat erom dat iedereen, met of zonder beperking, de kans krijgt gebruik te maken van alle vormen van voorzieningen, informatie en dienstverlening. Iedereen moet volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving.

Wij zetten ons in voor een toegankelijke en transparante communicatie, zodat al onze inwoners gelijke toegang hebben tot belangrijke informatie en diensten.

Gebruik onze toegankelijke sjablonen 

Wij willen je zo goed mogelijk helpen en bieden daarom sjablonen aan waarmee je eenvoudig digitaal toegankelijke documenten kunt maken.

Digitale toegankelijkheid zegt iets over hoe websites en apps zijn gemaakt. Zit een site of app goed in elkaar? Dan kan elke bezoeker die gebruiken. Ook iemand met een beperking.

Soms kan niet iedereen een website of app goed gebruiken. Bijvoorbeeld doordat een filmpje geen ondertitels heeft. Of doordat een infographic met inhoudelijke informatie als plaatje wordt geplaatst, waardoor een blinde of slechtziende bezoeker belangrijke informatie mist. Zo’n site of app is dan niet digitaal toegankelijk. Dat is een probleem, want in onze samenleving zijn websites en apps heel belangrijk.

Wij vinden inclusiviteit, transparantie en efficiëntie heel belangrijk

Daarom zorgen we ervoor dat al onze documenten digitaal toegankelijk zijn. Weten hoe een blind persoon websites en apps gebruikt? Kijk dan deze aflevering van De dikka data show.

Wij zetten ons in voor een toegankelijke en transparante communicatie, zodat al onze inwoners gelijke toegang hebben tot belangrijke informatie en diensten. Daarom plaatsen wij geen documenten die niet digitaal toegankelijk zijn.

Om een pdf snel te kunnen controleren, kun je gebruik maken van PAC: Pdf Accessibility Checker.

PAC kan testen op een aantal belangrijke eisen uit 2 relevante standaarden en best practices:

  • WCAG: de Web Content Accessibility Guidelines
  • PDF/UA: de ISO-standaard voor toegankelijke pdf’s
  • Kwaliteit

Van deze standaarden kan een aantal eisen automatisch getest worden. Een deel moet je echt nog handmatig onderzoeken om een uitspraak over de toegankelijkheid van een pdf te kunnen doen. Het geeft je in ieder geval een goede eerste indruk van de technische kwaliteit van de pdf.

Schrijfwijzer

Hoofdstuk 5


Als gemeente willen we onze communicatie zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk maken. Zo zijn we open en transparant en zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen onze boodschap begrijpen. Door een paar simpele regels toe te passen op uw tekst, kunnen we ervoor zorgen dat jouw boodschap beter over en kun je makkelijker contact leggen met bijvoorbeeld een inwoner of een organisatie.

Gebruik de schrijfwijzer voor het maken van eenvoudige teksten

Om te helpen bij het schrijven van eenvoudige en toegankelijke teksten, hebben we de schrijfwijzer opgesteld. Hierin staan afspraken over en tips voor het schrijven van een duidelijke tekst. De schrijfwijzer is te downloaden via de downloadknop.

Weet je niet waar je moet beginnen met die lastige brief? Gebruik dan onderstaande tips.

  • Begin met een leeg vel.
  • Schrijf de belangrijkste boodschappen voor de lezer op.
  • Geef uitleg bij elke boodschap door de volgende vragen te beantwoorden: waarom? Hoezo dan? Waar blijkt dat uit?
  • Kijk naar je woorden en zinnen. Vraag je altijd af of je brief eenvoudiger, duidelijker en korter kan.
  • Kijk nog eens kritisch naar je alinea’s. Moeten ze allemaal in de brief? Vraag je af wat de lezer echt wil of moet weten.
  • Schrijf een lezersgericht inleiding en slotalinea.
  • Neem er de tijd voor! Brieven schrijven is niet iets wat je ‘even tussendoor’ moet doen.

Check je tekst op B1

Op de website van Accessibility kun je controleren of je tekst B1 is.
Op www.ishetb1.nl en www.zoekeenvoudigewoorden.nl kun je per woord controleren of het B1 is.

Meetlat

We hebben een meetlat gemaakt waarmee u zelf kunt controleren hoe goed uw tekst is. Kijk ook eens naar onze meetlat duidelijke teksten.